Poskrbite zase

Vzemite si čas zase – ker je zlata vreden

S.N.
19. 6. 2017, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pride trenutek, ko je vsega preveč. Želite si, da vas vsi pustijo pri miru. Ne morete več poslušati novih zgodb, ker bi radi razumeli svojo.

Dreamstime
Šepeti, ki jih nežno pošilja srce, so tako pogostokrat preglašeni s kričečimi zahtevami težkih občutkov, ki jih ustvarja ego.

In ko bi srčno radi kaj ljudem dali, ne zmorete, ker ste se izčrpali tudi sami. Telo vam šepeta ali pa celo kriči, da potrebujete ... Čas zase. Da si napolnite baterije ljubezni in sreče.

Čas zase je nekaj, kar bi moral imeti vsak človek. Sploh če želi preusmeriti življenje v želeno smer. Ko je človek sam, sliši svojo resnico. Resnica je po navadi tako tiha in neopazna, da se velikokrat izgubi v glasnih zvokih sveta.

Svet24
Mihael Žmahar opozarja, da nikakor ne smemo dovoliti, da kdorkoli na nas prelaga svoje frustracije in negativnosti.

DRAGOCENOST

Čas, ki ga preživljate s seboj, je najkakovostneje preživeti čas v vašem življenju. Ko ste sami, se obnašate drugače. Ni se vam treba pretvarjati, prilagajati in ozirati na nič. Lahko ste, kar ste v resnici. Šele takrat resnično začutite, kdo ste. Zato vnesite v svoj urnik novo »obveznost« z naslovom »Čas zame«.

Strnili smo nekaj napotkov iz vodil zdravitelja Mihaela Žmaharja, ki so nam lahko lepa popotnica v zadovoljno življenje.

PODPRIMO TELO

Večina ljudi postavlja svoje zdravje na zadnje mesto, ker je telo izjemno prilagodljivo in lahko, preden zboli, predela ogromno stresa in škodljivih energij. Večina posledic se na njem pokaže z zamikom. Zato se lahko dlje časa ne zmenijo zanj, hkrati pa še vedno delujejo. A niti telo ni vsemogočno. Če je predolgo preobremenjeno, sčasoma zboli. Ko zaškripa na tem področju, začne  škripati tudi na vseh drugih. Prva naloga vsakega človeka je, da poskrbi za svoje zdravje, kar je predpogoj, da lahko sploh deluje in pomaga sebi ter drugim.

POSKRBIMO ZASE

Ljudje prepogosto igrajo vlogo varuške že povsem odraslim ljudem. Ta vloga dobi velikokrat grenak priokus, ko si izčrpajo energijo in nimajo potem več česa dati.

Zato vse vedno najprej privoščite sebi. Ko dobite plačilo za delo, ki ga opravljate, naj ne bo vaša prva misel seznam stvari, ki jih morate kupiti za druge. Prva stvar, ki si jo kupite, naj bo samo za vas. Če ves mesec delate, si zaslužite nekaj samo zase. 

In obvezno prenehajte biti »koš za smeti«. Ste se že kdaj odpravili na pijačo s prijateljico, v pričakovanju, da se boste imeli lepo, nato pa ste prišli domov popolnoma utrujeni? Druženje se ni razpletlo tako, kot je bilo načrtovano, kajti zdelo se je, da je oseba na vas odložila vse svoje negativnosti, dvome, pritoževanja in obrekovanja. Da, nekateri ljudje to počnejo. Eni namerno, večina pa nenamerno. A rezultat zate je v obeh primerih enak – energijska izčrpanost. Zato je pomembno, da poskrbiš, da se to ne dogaja. Če so ljudje okoli tebe negativni, jih opomni na njihov pesimizem, kajti projicirajo ga tudi nate. Mnogo jih od vas niti ne želi slišati rešitev, temveč to, da so ubogi in da so žrtve. Z drugimi besedami, druženjaz vami ne vidijo kot možnosti preživljanja časa z osebo, ki jo imajo radi, ampak kot možnost, da na vas odvržejo vse tisto, česar sami ne marajo.

RECITE NE 

Stvarem, ki jih v življenju ne želite narediti, recite ne. Ne razmišljajte toliko o drugih ljudeh. Niso tako zelo pomembni, da bi morali zaradi njih zatajevati sebe, kar namreč počnete vedno, ko rečete da, mislite pa ne. Prizadenete sebe. Vaša naloga pa je, da sebe ne prizadenete, ampak spoštujete in cenite. Zato recite ne vedno, ko nečesa ne želite narediti. Recite ne vedno, ko ste utrujeni. Recite ne, če se nekaj ne sklada z vašimi vrednotami in načeli. Recite ne, če vam notranji glas pravi, da ne. Predvsem pa se zavedajte nečesa – da imate pravico reči ne tudi brez razloga.