Različne vrste

Plevel ni le nadloga, je hranilo in zdravilo

zf
18. 6. 2017, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Okrasne rastline v vrtu so se že bogato razrasle, skupaj z njimi pa rastejo tudi pleveli. Ker si želimo, da bi bil vrt lep in urejen, s pleveli ves čas bijemo bitko, a vedeti moramo, da gola tla vedno preraščajo rastline, ki jim ti pogoji najbolj ustrezajo.

Profimedia
zaraščena stolaPleveli tla bogatijo z različnimi izločki. Odlični so tudi za kompostiranje in za zastirko.

Če med okrasnimi rastlinami rasteta njivska preslica in zlatica, so tla verjetno zbita in mokra. Zrahljajte zemljo z grabljicami in je ne zalivajte. 

Če bomo za sajenje izbrali prave rastline, ki jim dani pogoji ustrezajo, se bodo bogato razrasle in za plevele ne bo prostora. Najprej pa moramo ugotoviti, kaj pravzaprav je plevel. Plevel je samonikla zel, ki uspeva le tam, kjer ji razmere najbolj ustrezajo. To je koristna rastlina v našem vrtu, številni pleveli so namreč zdravilni. Na primer koprive, regrat, prava kamilica, kislica, širokolistni trpotec in drugi. Pleveli tla oskrbujejo z različnimi izločki in jih tako bogatijo. Odlični so za kompostiranje ali za zastirko.

Vrste tal

Ko smo tla izboljšali in dobro pripravili, posadimo rastline, ki jih želimo imeti na vrtu. Da se bodo čim hitreje razrasle, moramo izbrati tudi prave sadike in jih posaditi na primerno mesto. Če jih bomo posadili ustrezno količino, se bodo hitro razrasle in za plevele ne bo prostora.

Če so tla zbita, se bodo pojavili regrat, širokolistni trpotec, njivska preslica, plazeča zlatica ali njivska meta. Na lahkih peščenih tleh rastejo kurja črevca, poljski mak in drobnocvetni lučnik. Če so tla ilovnata, pa bodo rasli jetičnik, lapuh, jesenski podlesek, kamilica, navadno korenje, regrat ali glavinec. Na kislih tleh rastejo divja vijolica, njivska redkev, navadni jetičnik in navadna bodika; na s humusom bogatih tleh pa kopriva, prava kamilica, kurja črevca in perzijski jetičnik. Če je v tleh premalo dušika, se pojavijo smiljka, gladnica in čišljak. V zelo slabih tleh pa rasteta dresen in pirnica. Na mokrih tleh rastejo njivska in plazeča zlatica, navadni gabez, dresen in njivska meta.

Plevel zdravi

Kadar se odločite območje prekopati, plevela nikar ne odstranjujte z gredice, temveč ga uporabite kot naravno gnojilo. Rastline bodo tako dobile snovi, ki manjkajo zemlji.

Plevel torej ne raste naključno, ampak zdravi slabe talne razmere. S svojimi koreninami prerašča tla in jih naredi zračna in grudičasta, s svojimi izločki pa jih obogati. Pozorni bodimo na vse, kar se dogaja v našem vrtu, in se iz tega učimo. Ko smo s pomočjo plevelov ugotovili, kakšna so naša tla in kaj jim primanjkuje, jih lahko izboljšamo in popravimo neugodne talne razmere. Tudi pri tem nam lahko pomagajo pleveli. Iz kopriv in gabeza lahko na primer naredimo odlično gnojilo, ki vsebuje veliko dušika in kalija.