Zanimivosti

VIDEO: Zaplešimo z zvezdami!

Oglasno sporočilo
16. 6. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V prostorih Doma starejših občanov Fužine smo se na zadnji majski dan pridružili zaključku plesne sezone Centra aktivnosti Fužine. Bilo je živahno in malce drugače, saj jih je obiskala vodja Plesne šole Kazina Silvestra Perčič in skupaj s sodelavko razmigala polno dvorano živahnih seniorjev.

Luka Švigelj
Znana melodija je napolnila dvorano: Orion saksofon Mesec kontrabas Zemlja pleše tja med zvezde!

»Včasih sem plesala od jutra do večera, zdaj pa me ne držijo več kolena …« nam je zaupala gospa Jožica Rakovnik. »No, moram se popraviti. Odkar se pridno mažem z Voltarenom, je občutno bolje, bolečin nimam več in tudi gibljivost je boljša. Zato sem se tudi odločila, da pridem na srečanje in se zavrtim po plesnem parketu v družbi najboljših.« In ni bila edina.

Gospa Marjana Kocjančič, ki je z občani podelila svoje izkušnje z uporabo pričvrstilne kreme za proteze Corega, najprej ni bila prepričana, če bo plesala, a jo je ritem melodije potegnil na plesišče, tako da je bila dvorana popolnoma zasedena do zadnjega kotička. In kar je bilo najlepše videti, je dejstvo, da se ljudje s starostjo ne obremenjujejo več, kako so videti med plesom ali znajo popolnoma natančno ponoviti plesni korak za učiteljico ali ne. Vse, kar šteje, je, živahno druženje, prešeren smeh in volja do rekreacije.

Luka Švigelj
Gospa Marjana Kocjančič je z občani podelila svoje izkušnje z uporabo pričvrstilne kreme za proteze Corega.

Zaplešimo skupaj!

Posebej v starosti so pomembna skupna srečanja in aktivno preživljanje vsakdana. Če imate bolečine in se zato ne udeležujete plesnih srečanj, popoldanskih sprehodov v naravi in niste nič aktivni, ko se družite z vnuki, je čas za spremembo. Čas je za Voltaren. Potem tudi ples ni več problem. Odločite se za lahek korak brez bolečin!

Luka Švigelj

Po zaključku plesne delavnice smo Silvestro Perčič, vodjo Plesne šole Kazina zadržali še za minutko. Povedala nam je, da najstarejša plesalka v Plesni šoli Kazina šteje že častljivih 87 let in da smo Slovenci izredno plesen narod, saj se Plesni šoli pridružuje vsako leto več seniorjev.

Luka Švigelj
Silvestra Perčič, vodja Plesne šole Kazina.

Kaj vas je pritegnilo pri projektu Zapojte in zaplešite med zvezdami, da ste se odločili za sodelovanje?

»V Kazini smo se za sodelovanje odločili zato, ker z veseljem širimo zavedanje, da je ples tista prijetna aktivnost, ki nas lahko spremlja celo naše življenje. Ogromno izkušenj imamo pri delu z našimi seniorji na tečajih in veselimo se tega, da jih je iz dneva v dan več.«

Kaj ste opazili, da starejši ljudje potrebujejo?

»Družabna bitja smo in starejši včasih težko najdejo družbo sovrstnikov. S plesom, ki ni nujno samo ples v paru, ampak tudi v skupini se najdejo v ekipi s podobnimi interesi. Gibanje je osnova kvalitetnega življenja, z glasbo in plesom je to gibanje sproščeno, lahkotnejše.«

Luka Švigelj

Na kaj morajo biti starejši ljudje pri plesu še posebej pozorni?

»Ne ločujemo dela z mladimi in mladimi po srcu. Včasih starejše ustavlja zmanjšana gibljivost, včasih strah pred neznanim, nezmožnostmi, strah pred novimi izzivi. In naša naloga je, da jih sprostimo v vseh pogledih. Seveda upoštevamo vse, kar leta prinesejo. Ko odpade vsaj nekaj blokad samo še uživajo ... Ne glede na leta. Dostikrat je edina razlika v hitrosti učenja in v izboru glasbe. Na začetku je naš izbor bližji glasbi generacije, kar pa ne pomeni, da jih ne spoznavamo tudi s hiphopom (smeh).«