Notranji mir

Znanstveno dokazali učinke meditacije

sn
17. 6. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Učitelji meditacije že leta in leta skušajo ljudem pokazati, kaj so odkrili na poti svoje rasti. Kaj vse jim je prinesla meditacija. Od miru, urejenih okoliščin do občutka, da bo vse še v redu in da smo mi vir tistega "v redu".

Profimedia
Rezultatom harvardske študije o učinkih meditacije nikoli ni nihče oporekal.

Učitelji meditacij se strinjajo, da je težko z besedami opisati, kaj prinese meditacija: »Težko je povedati. To se mora preprosto začutiti.«

Žal je pogosto tako, da ljudje, izgubljeni v življenju, iščemo odgovore povsod ... le v sebi ne. Zajadramo k ljudem, ki naj nam bi pomagali, a nam preprosto ne znajo.

Pot do miru je običajno težka in polna trnja. A tegobe preteklosti navsezadnje le umaknejo svoje kremplje. Solze prenehajo netiti čustvene viharje. Odnosi se vrnejo v prave tirnice ali uberejo nova pota. In na tej poti nam najbolje pomaga meditacija.

»Torej ni zapletenih formul, temveč le sedenje z zaprtimi očmi?« bi lahko bilo vprašanje. A temu ni tako.

LE POSLEDICA

Meditacija je veliko več kot sedenje z zaprtimi očmi. Ni sproščanje, kot mislijo mnogi, sproščanje je le njena posledica. Je načrtna gradnja energije in moč, ki zmore nato določiti naše nadaljnje življenje. Meditacija je ključno ustvarjanje. Je energijska mišica za vse, ki so bili popolnoma otopeli in je zato otopelo tudi njihovo življenje. Meditacija je ključ do spoznavanja sebe, in ko imaš odgovor na vprašanje o smislu svojega življenja, uspeh ni več vprašanje, temveč logična posledica.

Preprosto? Niti ne. Kajti sodobni človek se zna velikokrat izgubiti v zagonetkah odnosov in težkih okoliščin. Tudi mir je odločitev, ki pride z delom in potrpežljivostjo.

ZNANSTVENI ODGOVORI

Raziskovalec Doktor John Denninger z Univerze Harvard je vodil petletno študijo, ki je povezovala kronični stres, možgansko aktivnost in meditacijo. Svoje izsledke je javno predstavil. 

Seveda se najdejo ljudje, ki vprašajo, kako so učinki meditacije preverljivi. Se sploh lahko dokaže, da z meditacijo dobimo to, po čemer hrepenimo?

Znanstveniki z Univerze Harvard, ki je med najbolj spoštovanimi na svetu, so si postavili enaka vprašanja in odgovore nanje javno objavili. John Denninger, doktor harvardske medicinske univerze, je vodil petletno študijo, ki je povezovala kronični stres, možgansko aktivnost in meditacijo.

S številnimi in obsežnimi raziskavami ter prostovoljci so tako potrdili sledeče učinke meditacije:

- postavi vzorce možganskih valov v alfa stanje, kar sproži zdravilne procese,

- zmanjšuje stres in z njim povezane bolezni,

- premaguje žalost, jezo, ljubosumje, odpor in nizko samopodobo,

- dviguje raven energije in krepi pozitivna občutja,

- ohranja osredotočenost in povečuje učinkovitost,

- je najučinkovitejše alternativno zdravilo,

- izboljša spanje,

- upočasnjuje staranje,

- uravnava cikle v telesu (menstrualne, hormonske ...)

- povečuje občutka sprejetosti in sprejemanja.