Ljubljanski bombarder

Najprej je bil neviden, a ko ga je 2-krat spravil na tla: »Hello Slovenia, how are you?«

J.P.
19. 5. 2017, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pritisk ni bil večji, le predstave ni imel. Kakšen prepad v kvaliteti pričakovati? Kako visoka je stopnica, pred katero se je znašel?

Osebni arhiv Gregorja Škrjanca
Prepričan je, da je s tretjim mestom odnesel največ.

Iz Ljubljane do Bukarešte in od tam do Iasija ob romunski meji z Moldavijo. Zadnji kos poti je trajal 16 ur. Prispela sta 9. maja, odšla 14.

Vmesna postaja, a ključnega pomena

Boksarska zveza Slovenije je na boksarski turnir Golden Belt v Romunijo poslala enega tekmovalca in njegovega trenerja. Njuno poslanstvo je bilo preprosto: zmagati.

Osebni arhiv Gregorja Škrjanca
Predstavniki devetih držav

Osebni arhiv Gregorja Škrjanca
Edina slovenska predstavnika v Iasiju.

Iasi je bil vmesna postaja, a naj to ne razvrednoti dosežka. Brez njega ne bi bilo dogodkov, ki se še bodo zgodili; poraz bi prinesel zgolj nenaden rez nalik giljotini. Bi pod njo kot obglavljeno telo obležala njegova kariera, potem ko se je komaj postavila na noge? K sreči ne bomo vedeli.

Gregor Škrjanec in njegov trener Mladen Frljić iz ljubljanskega Boksarskega kluba Chagi sta si v Iasiju priborila vstopnico na evropsko prvenstvo v boksu, ki bo med 16. in 24. junijev potekalo v ukrajinskem Harkovu. 26-letni Škrjanec se je v kategoriji do 91 kilogramov pomeril z dvema nasprotnikoma. Prvega je suvereno nadkrilil, z drugim se je učil.

Vtisi so dobri

V njegovi kategoriji je bilo pet tekmovalcev. »Kondicijsko so na višjem nivoju kot slovenski borci,« je povedal o konkurenci, katero so brez izjeme predstavljali državni prvaki devetih držav. Državni prvak je tudi Škrjanec. »A sem sam sebe presenetil, da sem bil v moji kategoriji kondicijsko najbolje pripravljen, da sem bil edini, ki je v tretji rundi še grizel, napadal.«

Osebni arhiv Gregorja Škrjanca
Gregor Škrjanec in njegov trener Mladen Frljić sta se iz Romunije vrnila z bronom.

»Organizacija je bila tako dobra, da nama ni bilo potrebno misliti na nič drugega kot na to, da ujameva obrok,« je povedal o izkušnji svojega prvega mednarodnega turnirja. Vtisi so tako celokupno dobri. »Prišla sva in naredila dober rezultat, to je to. Zveza se je res potrudila, vse rezervacije je opravil njen predsednik Sašo Pučko, tako da skrbi nisva imela.«

Dragocena lekcija

Osebni arhiv Gregorja Škrjanca
Mladen Frljić s plaketo, ki je šla v roke trenerjem najboljših borcev.

Njegov prvi nasprotnik je bil Moldavijec – v četrtfinalu. »Notri sem šel tako močno, da je že po prvem levem direktu v brado kar pokalo. Z naslednjo kombinacijo sem ga zadel v čeljust in v brado; padel je na rit. Sodnik ga je pobral in mu obrisal rokavice. Po desnem krošeju se je spet znašel na tleh,« se je spominjal. Osvojil je vse tri runde. »Res sem bil motiviran, nihče naju ni jemal resno. Po borbi z Moldavijcem pa so naju že na petnajst metrov pozdravljali s Hello Slovenia, how are you?« Tudi ruski supervizor. V polfinalu se je pomeril z madžarskim predstavnikom. Pred tem še ni boksal z levičarjem – podrobnost, ki se je izkazala za usodno. »Prva runda je še bila moja, v drugi pa se mi je ustavilo v glavi. In čeprav je nepretrgoma ponavljal isto kombinacijo, me je vsakič zadel. Še dobro, da imam trdo čeljust. V tretji rundi sem spet začel napadati, a ni bilo dovolj, tako da je bila na koncu moja le ena runda.«

Uspeh kariere

Potek dogodkov se mu zdi realen, pri sebi ga je uspel razdelati – priznava, da zmage verjetno ne bi znal racionalizirati. Zato je prepričan, da je s tretjim mestom odnesel največ. »Zdaj vidim, da je mogoče, da sem na pravi poti in da se treningi obrestujejo. Da se da, seveda s pomočjo mojih sponzorjev BTC, Obeliks varovanje, Penzion Kovač, Avto Lesce, in Mestno občino Ljubljana,« je povedal o do sedaj največjem uspehu svoje mlade kariere.

Škrjanec je o odzivu Boksarske zveze Slovenije dejal, da takega uspeha niso pričakovali, a da so ga morda čutili. Tako nekako so se glasile besede predsednika Saša Pučka: rezerviraj si od 15. do 25. junija; si eden od štirih boksarjev, ki gredo v Ukrajino zastopat slovenske barve.