Moč in zdravje

Z redkvijo nad bolečine v kosteh in astmo

zf
15. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Redkev je zelo stara kulturna rastlina, ki so jo cenili že stari Egipčani in iz njenih semen izdelovali olje. Skupaj s česnom so jo dajali sužnjem, ki so gradili piramide, saj naj bi ohranjala zdravje in moč.

Profimedia
Redkvi pripisujejo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka.

Danes redkev poznamo kot vrtnino različnih oblik, barv in okusov; vse od blagega pa do ostrega, močnega okusa, ki se razvije zaradi žveplovih spojin. Vsebuje veliko kalija, ki odlično vpliva na delovanje ledvic, saj pospešuje izločanje škodljivih snovi pa tudi odvečne vode. Pripisujejo ji celo varovalni učinek pred nekaterimi vrstami raka. Ker ima malo kalorij, je priljubljena pri ljudeh, ki se borijo s previsoko telesno težo. Vendar previdnost in zmernost nista odveč, saj lahko pretiravanje povzroči prebavne težave.

Primeren čas setve

Redkvico lahko sejemo med prvimi rastlinami na vrtu, že od februarja pa vse do junija. Poletna setev ni priporočljiva, saj redkvica zaradi premalo vlage in previsokih temperatur hitro postane puhla in lesena. Ponovno jo posadimo avgusta in uživamo v njenih plodovih vse do novembra. Posebno lepe plodove bo v poznem terminu dala črna redkev, ki je zelo zdravilna pri čiščenju dihalnih poti.

Prebavila, dihala, sečila

Čeprav redkev načeloma uživamo kot zelenjavo, ki se na krožnikih znajde le kot dodatek, velja tudi za zdravilno rastlino. Ljudska medicina ji pripisuje številne zdravilne lastnosti. Njeno uživanje je primerno predvsem v času trebušnih viroz in obolenj. Uživanje izboljša tek in pospeši prebavo, obenem pa na želodec in črevesje deluje antiseptično. V veliko pomoč nam bo ob zaprtosti in urejanju črevesne flore, vpliva tudi na izločanje žolča. Številni jo uživajo v času prehladnih obolenj, črna redkev je v pripravku z medom odlična pomoč v boju proti kašlju, bronhitisu in astmi. Strokovnjaki svetujejo, naj za odpornost pijemo sveže iztisnjen sok. Kuro izvajamo deset dni v mesecu. Pijemo po deciliter soka ali pojemo celo redkev, najbolje surovo ali nežno osoljeno.