Uresničite želje

Sanjski vrt ustvarite najprej na list papirja

zf
14. 5. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pomlad je idealen čas za ureditev ali morda le preureditev domačega vrta. Če ste že lani vanj vložili veliko truda, ga je treba le obnoviti in urediti, drugače brž po beležko, da si označite, kaj vam je všeč in kateri del bi radi spremenili.

Profimedia
zapuščeni vrt

Preden se odločite za spremembe, razmislite, katera aktivnost se vam zdi najpomembnejša. Če je to vzgajanje zelenjave, boste vse drugo podredili urejanju gredic, če pa vam veliko pomeni druženje s prijatelji, bo večji del vrta namenjen prostoru za sprostitev, počivanje in druženje v zelenju.

Uredite poti

Potko iz ploščatih kamnov naredite sami. Vkopljite jih v zemljo, vmes pa pustite prostor, da se razraste trava.

Če ste potkam že lani namenili veliko pozornosti, potem boste letos poskrbeli le za travo, ki se je vrasla med kamenje ali sekance. Če jih še nimate, boste s tem dali vrtu novo podobo in tudi trata vam bo hvaležna. Za potke lahko uporabite različne materiale: ploščate kamne, zaobljene prodnike različnih velikosti, lesene grede ali tramove, betonske plošče, tlakovce različnih oblik.

Potke iz kamenja

Potka iz zaobljenih rečnih kamnov (prodnikov) bo videti, kot bi bila vzeta iz pravljičnega vrta. Kamenčke boste našli zagotovo kje v bližini, najboljše pa je, da so položeni v beton, da ostanejo na mestu.

Lahko si omislite tudi vrtno potko iz ploščatih kamnov, ki jo lahko naredite sami, saj je izvedba zares preprosta. Kamne vkopljite v zemljo in med njimi pustite malo prostora, da se bo zarasla trava. S travo med kamni je videti potka bolj naravno. Za stopne plošče lahko uporabite tudi pobarvane betonske tlakovce,ki jih vkopljete v tla, vmes pa lahko po želji pustite prostor za košček trate.

Lesena utica

Lesena utica bo čudovit prostor za piknike in hrambo vrtnih pripomočkov.

Če v hiši nimate pravega prostora za spravilo vrtnega orodja in pripomočkov, vam bo lična lesena uta rešila marsikatero težavo. Če pa ste dovolj dober »sam svoj mojster«, jo lahko sestavite sami, sicer pa različne velikosti in oblike prodajajo bolje založene trgovine z gradbenim materialom in vrtni centri. Uta popestri vrt, še posebej če jo boste prebarvali z ljubo barvo. V njej bodo lahko »prezimovali« vrtna garnitura, vrtno orodje in številni drugi pripomočki, služi pa lahko tudi kot letna kuhinja, v kateri boste pripravljali piknike.