ZAMAŠENI ODTOKI

Moka ne spada v odtok, kondomi ubijajo ribe

zf
13. 5. 2017, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav se zdi najbolj preprosto kavno usedlino zliti v odtok ali straniščno školjko, to na dolgi rok nikakor ni prava rešitev. Razkrivamo stvari, ki najpogosteje zamašijo odtoke in načnejo živce.

Profimedia
Nekaterih stvari nikakor ne smete zliti v odtok, ker lahko s tem zamašite odtočne cevi.

Moka v stiku z vodo ustvari lepek, ki v odtoku nase prilepi številne druge odpadke.

Vse dokler odtoki lepo požirajo vso nesnago, ki jo zlijemo vanje, ne razmišljamo o tem, kakšno materialno in finančno škodo si lahko povzročimo z neprevidnostjo in malomarnostjo. Preverite, katere stvari so tiste, ki jih nikakor ne smete zliti v odtok.

Jajčne lupine

Tudi če ste jajčne lupine na drobno zmleli, odtok nikakor ne bo primerna rešitev, da se jih znebite. Lupina je ostra in nazobčana, zato se hitro lahko ulovi na ostale smeti, ki so se že nabrale v odtoku, posledično pa se poveča možnost, da se odtok zamaši. Zato jih raje zavrzite med biološke odpadke ali na kompost, kjer bodo naredile odlično delo in obogatile zemljo.

Maščoba

Maščoba, tudi če je vroča, se hitro sprime na stene odtočne cevi, prav tako se hitro oprime že oprijetih odpadkov. Ko boste korito sprali s hladno vodo, se bo na hitro strdila in naredila čep, ki ga bo treba odstraniti. Olje, majonezo, mast, maslo, solatne prelive in podobno zato raje zavrzite med biološke odpadke.

Moka

Jajčne lupine se hitro oprimejo na že umazane odtoke in povzročijo trdovraten čep.

Tudi moka, naj bo suha ali že umešana, nikakor ne spada v odtok. Moka skupaj z vodo tvori lepek, ki bo začepil odtok in vam povzročil kalvarijo nevšečnosti z odmaševanjem. Tudi moka naj zato roma raje med organske odpadke ali na kompost.

Kondomi

Lateks, iz katerega so narejeni kondomi, v vodi ni razgradljiv. Kondomi, ki ste jih odvrgli v odtok, lahko končajo v morjih, rekah ali jezerih, kjer ogrožajo življenje rib, saj jih te zamenjajo za hrano in posledično umrejo zaradi zadušitve. Namesto v odtok jih zato raje vrzite v smeti.

Hrana, ki v vodi nabrekne

1 nepremišljeno zavržen odpadek lahko v naravi povzroči večletno škodo.

Živila, kot so testenine, riž, kruh in podobno, nikakor ne spadajo v straniščno školjko. Ne glede na to, ali so kuhana ali ne, v vodi nabreknejo in postanejo lepljiva. Posledično pa v odtoku ustvarijo prepreko, na kateri se začnejo nabirati tudi drugi odpadki, ki ustvarijo čep.

Kavna usedlina

Največja napaka, ki je pogosta razvada mnogih, je zlivanje kavne usedline v odtok. Usedlina se v odtokih nabira na umazaniji in tvori trdovraten čep, zaradi katerega so vodovodarji pogosto na delu.

Zidna barva

Barv za pleskanje stanovanja in ograj ter drugih barv ne zlivajte v odtok. Te vsebujejo velike količine škodljivih kemikalij, ki močno onesnažujejo okolje. Barve in laki zato spadajo na najbližjo deponijo.

Papirni izdelki

Edini papirni izdelek, ki ga smemo zavreči v odtok, je toaletni papir, saj je narejen tako, da se hitro in preprosto razgradi. Papirnate brisače, vata in higienski vložki naj romajo v koš.

Izdelki za čiščenje

Čeprav je večina izdelkov za čiščenje v tekoči obliki, jih nikar ne zlivajte v odtok, saj vsebujejo številne nevarne kemikalije, ki močno škodujejo okolju in podtalnici.