Mobilna verzija
07:23 19. oktober 2017

Facebook razvija tehnologijo za branje misli

S.R.
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Pri Facebooku so včeraj na letni konferenci F8 razkrili, da z ekipo 60 strokovnjakov razvijajo možgansko-računalniški vmesnik, ki bo posameznikom omogočil »tipkanje« brez invazivnih vsadkov.

mark Zuckerberg, F8

Udeležence konference je nagovoril tudi Mark Zuckerberg. Foto: Profimedia

Regina Dugan, vodja laboratorija Building 8, ki je namenjen razvoju strojne opreme, je včeraj na konferenci F8 udeležencem pojasnila, da je cilj projekta ljudem omogočiti, da zgolj z močjo uma napišejo 100 besed na minuto. Razvijajo namreč tehnologijo za optično slikanje, s katerim bi možgane »skenirali« stokrat na minuto in s tem »ujeli« tok misli ter ga pretvorili v besedilo.

Duganova je med govorom predstavila videoposnetek paraliziranega pacienta, ki to že zmore, vendar mu to omogoča senzor, vgrajen neposredno v možgane. Pojasnila je, da želi Facebook to doseči brez uporabe kirurških vsadkov.

mark Zuckerberg, F8

Projekt so zagnali pred šestimi meseci, vključuje pa strokovnjake s področja strojnega učenja za prepoznavo in dekodiranje govora in jezika, gradnje sistemov za optično slikanje možganov z napredno prostorsko ločljivostjo ter nevroprotetike naslednje generacije.

Pri Facebook se zavedajo tudi potencialnih bojazni in pomislekov v zvezi z razvojem tovrstne tehnologije. »Ne gre za dekodiranje naključnih misli. Gre za dekodiranje besed, za katere ste se s tem, ko ste jih "poslali" v center za govor v možganih, že odločili, da jih boste delili,« je pojasnila Duganova.

Na svojem profilu na facebooku se je oglasil tudi Mark Zuckerberg, ki pravi, da »naši možgani ustvarijo dovolj podatkov, da bi lahko z njimi vsako sekundo predvajali štiri filme v visoki ločljivosti. Težava je, da lahko s trenutno najboljšim načinom za posredovanje informacij iz možganov, torej govorom, prenesemo približno enako količino podatkov kot modem iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.«

mark Zuckerberg, F8

Vaš prispevek