Je strah odveč?

Facebook razvija tehnologijo za branje misli

S.R.
20. 4. 2017, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri Facebooku so včeraj na letni konferenci F8 razkrili, da z ekipo 60 strokovnjakov razvijajo možgansko-računalniški vmesnik, ki bo posameznikom omogočil »tipkanje« brez invazivnih vsadkov.

Profimedia
Udeležence konference je nagovoril tudi Mark Zuckerberg.

Regina Dugan, vodja laboratorija Building 8, ki je namenjen razvoju strojne opreme, je včeraj na konferenci F8 udeležencem pojasnila, da je cilj projekta ljudem omogočiti, da zgolj z močjo uma napišejo 100 besed na minuto. Razvijajo namreč tehnologijo za optično slikanje, s katerim bi možgane »skenirali« stokrat na minuto in s tem »ujeli« tok misli ter ga pretvorili v besedilo.

Duganova je med govorom predstavila videoposnetek paraliziranega pacienta, ki to že zmore, vendar mu to omogoča senzor, vgrajen neposredno v možgane. Pojasnila je, da želi Facebook to doseči brez uporabe kirurških vsadkov.

Profimedia

Projekt so zagnali pred šestimi meseci, vključuje pa strokovnjake s področja strojnega učenja za prepoznavo in dekodiranje govora in jezika, gradnje sistemov za optično slikanje možganov z napredno prostorsko ločljivostjo ter nevroprotetike naslednje generacije.

Pri Facebook se zavedajo tudi potencialnih bojazni in pomislekov v zvezi z razvojem tovrstne tehnologije. »Ne gre za dekodiranje naključnih misli. Gre za dekodiranje besed, za katere ste se s tem, ko ste jih "poslali" v center za govor v možganih, že odločili, da jih boste delili,« je pojasnila Duganova.

Na svojem profilu na facebooku se je oglasil tudi Mark Zuckerberg, ki pravi, da »naši možgani ustvarijo dovolj podatkov, da bi lahko z njimi vsako sekundo predvajali štiri filme v visoki ločljivosti. Težava je, da lahko s trenutno najboljšim načinom za posredovanje informacij iz možganov, torej govorom, prenesemo približno enako količino podatkov kot modem iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.«

Profimedia