Mobilna verzija
18:20 18. oktober 2017

Zadrga praznuje 100. rojstni dan

M.K./STA Washington
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Življenje brez zadrge je dandanes skoraj nepredstavljivo.

zadrga, ženska, odpenjanje

Zadrga pa dandanes ni več samo fizični predmet, ampak je našla svojo pot tudi v različnih prispodobah. Foto: Profimedia

Najdemo jih na jopicah, hlačah, jaknah pa tudi čevljih. So precej bolj praktične kot gumbi ali zavezovanje. Pred natanko 100 leti, torej na današnji dan leta 1917, so v ZDA izdali patent za zadrgo, piše nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

Modni pripomoček, čudežno delo inženirske in tekstilne tehnike, nam dandanes pade v oči le še, ko se zatakne. Nekdaj pa je bila to prava novost, ki je precej pospešila oblačenje. Ni bilo več treba speljati vrvice okoli zank ali zapeti vseh gumbov.

Ideja o zadrgi se je prvič pojavila že v 19. stoletju, ko je o njej razpravljajo več izumiteljev. Med drugim ameriški izumitelj šivalnega stroja Elias Howe leta 1851. Eden od prvih poskusov zadrge pa je bil precej podoben današnji različici, le da je bila neke vrste vrv, ki je potekale čez več vrst sponk.

Čez približno 65 let pa je Gideon Sundback 17. marca 1917 patentiral svojo "ločljivo zaponko". Sprva so jo tako kot mnoge druge izume uporabljali le v vojski. Že takoj po patentiranju so jo v zadnjih mesecih prve svetovne vojne uporabljali v ameriški mornarici. Zadrga pa je potrebovala še kar nekaj let, da so jo začeli uporabljati tudi civilisti, saj niso bili ravno navdušeni nad izumom.

Tudi Slovenija je povezana z zadrgo. Slovenski izumitelj Peter Florjančič je leta 1948 namreč izumil plastično zadrgo, ki pa se je med likanjem rada stopila. Vendar je ideja po zaslugi novih materialov zaživela kasneje.

Zadrga pa dandanes ni več samo fizični predmet, ampak je našla svojo pot tudi v različnih prispodobah. Tako je pogosta podoba ust z zaprto zadrgo, ki nakazujejo na neizrečeno skrivnost, v prometu pa poznamo razvrščanje po principu zadrge, en avto z leve in drugi z desne - podobno kot zobčasti zapiralni verižici na zadrgi.

Značke: zadrga , oblačila , obletnica , izum

Vaš prispevek