Od rdeče do črne

Ste vedeli, da obstajajo samo 4 barve potnih listov?

B.K.
18. 3. 2017, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po vsem svetu obstajajo le štiri barve potnih listov in vsaka ima svoj pomen.

Profimedia

Vsaka država ima specifične razloge za izbiro ene izmed teh štirih barv. Ti so po navadi kulturno in zgodovinsko pogojeni.

Rdeča

Rdeča barva potnih listov, kakršni so tudi naši, slovenski potni listi, je daleč najpogostejša. Uporabljajo jo večinoma države s komunistično preteklostjo in države Evropske unije, a tudi tiste, ki se EU hočejo pridružiti.

Tako imajo rdeče potne liste denimo Kitajska in Rusija, vse države članice EU razen Hrvaške, Srbija, Turčija, Makedonija in Albanija, pa tudi južnoameriške Bolivija, Kolumbija, Ekvador in Peru.

Profimedia
Nemški potni list je rdeč, kot večina potnih listov držav članic EU.

Modra

Druga najpogostejša barva potnih listov je modra in večinoma simbolizira tako imenovani 'novi svet.' Uporablja jo večina držav iz ameriške celine, vključno s karibskimi državami.

Moder 'pasoš' imajo tudi ZDA od leta 1976, imeli pa so ga tudi državljani Velike Britanije, do leta 1988, ko so prevzeli rdečo barvo.

Profimedia
Potni list ZDA

Zelena

Večina islamskih držav uporablja zelene potne liste, saj je zelena tradicionalna barva muslimanske religije. Bila bi naj najljubša barva preroka Mohameda. Med drugimi zelene potne liste uporabljajo Maročani, Pakistanci in državljani Saudove Arabije.

Zelene se poslužuje tudi več zahodnoafriških držav. Denimo Nigerija, Senegal in Niger. V njihovem primeru zelena predstavlja članstvo v Ekonomski skupnosti zahodnoafriških držav.

Profimedia
Turkmenistanski potni list je zelen.

Črna

Gre za najredkejšo barvo potnih listov, ki jo uporablja nekaj afriških držav, kot recimo Botsvana, Zambija, Gabon, Angola, Čad, Kongo in Malavi.

Črne potne liste uporabljajo tudi prebivalci Nove Zelandije, saj je črna njihova nacionalna barva.

Profimedia
Črna je tudi nacionalna barva Nove Zelandije.