Mobilna verzija
15:33 20. september 2017

Postanite varčnejši in preprosto prihranite

zf
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Z nekaj sprememb in minimalnim trudom lahko prihranimo veliko energije, posledično pa tudi precej denarja. Za varčevanje se moramo najprej odločiti sami.

kuhinja

Majhna posoda na veliki kuhalni plošči pusti neizkoriščen obod in energija uhaja v zrak. Foto: splet

Varčevanje z energijo in drugimi viri ne pomeni, da moramo spremeniti življenjski standard, ampak gre za dejanje sodobnega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje. Sprememba nekaterih navad, denimo pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi, pa nam lahko omogoči prihranek za dodatne počitnice.

Varčevanje v kuhinji

Če imate občutek, da se v kuhinji ne da privarčevati, vam bomo dokazali nasprotno. Pametnejši pristop vam lahko v denarnicah prihrani marsikateri evro, na števcu elektrike pa kak kilovat energije. Tudi vi v lonec po nepotrebnemnalijete večjo količino vode za kuhanje zelenjave? Nikar, saj je hrana, ki je kuhana v manjši količini vode, praviloma okusnejša. Naj bo vode le toliko, da bo hrana z njo pokrita. Razen ko kuhate juho. Ko pristavite lonec na štedilnik, ga pokrijte, saj boste tako prihranili energijo, ker bo voda hitreje zavrela. Ko dosežete vretje, zmanjšajte moč kuhalne plošče do točke, ko voda še narahlo vre.

Pravilna izbira kuhalne plošče

Dodatno energijo prihranite tudi z izborom velikosti kuhalne plošče glede na premer posode. Majhna posoda na veliki kuhalni plošči pusti neizkoriščen obod, energija pa posledično uhaja v zrak. Kuhalno ploščo lahko nekaj minut pred koncem kuhanja izklopite, saj bo v plošči ostalo še dovolj toplote, da se bo hrana skuhala do konca.

Vaš prispevek