Tekalna steza

Kako je nekdaj mučilna naprava postala milijardni posel?

S.R.
14. 2. 2017, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriško združenje Sports & Fitness Industry Association je ugotovilo, da je sobno tekalno stezo v zadnjem letu vsaj enkrat uporabilo več kot 50 odstotkov Američanov.

Profimedia
Nekdaj je pomenila kazen, danes pa ...

Če ste eden tistih, ki to sobno napravo za tek vidite kot stroj za mučenje in vas podatki čudijo, potem vas ne bo presenetilo, da so to sodobno različico stoletja stare naprave Britanci nekdaj uporabljali za kaznovanje zapornikov.

Britanci so zaradi protestov, ker da gre za preveč kruto in nenavadno kazen, tekalno stezo kot obliko mučenja prepovedali šele na začetku 20. stoletja.

»Ne morem razumeti dejstva, da danes plačujemo za tek na napravah, ki so približno stoletje poleg smrtne kazni pomenile eno najhujših oblik kaznovanja,« je dejal Vybarr Cregan-Reid z Univerze v Kentu. Dodaja, da je razvoj tekalne steze na nek način dober pokazatelj razvoja, ki se je v zadnjih 200 letih zgodil na področjih dela, prostega časa in tehnologije, ter hkrati dobra odslikava sprememb v delovnih navadah in navadah, povezanih s telesno aktivnostjo. 

Wikipedia
Spodnji zaporniki se šele ogrevajo, zgornji pa že "delajo".

Pred industrijsko revolucijo se je večina prebivalstva ukvarjala s kmetijstvom, ki je od njih terjalo nenehen fizični napor. Vsako »rekreacijo«, pravi, je kot prostočasno dejavnost razumela le aristokracija, za katere je telesna aktivnost pomenila zgolj prostočasno dejavnost, pri kateri ni treba sedeti, oziroma »počitek« od sedenja, »sedeči življenjski slog« pa je takrat pomenil biti del elite.

S porastom števila delovnih mest v tovarniških obratih in pozneje pisarniških delovnih mest je delo postalo popredalčkano, ena največjih posledic vzpona podjetniške kulture pa je morda ta, da ob delu sedimo. »Sedeči življenjski slog« je tako postal uveljavljena praksa za večino ljudi, za lažje rekreiranje, ki je postalo prostočasna dejavnost, pa so se pojavile specializirane naprave.

Profimedia
V petdesetih letih prejšnjega stoletja so jo začeli uporabljati za preverjanje prisotnosti pljučnih bolezni in bolezni srca.

Proizvajalci tekalnih stez in drugih naprav za telesno vadbo v glavnem služijo na račun prepričanja, da tehnologija ljudem omogoča lagodnejše življenje in da bi jim to tudi morala omogočati, seveda če imajo za to zadostna finančna sredstva. Čeprav tekalna steza ni več uradna mučilna naprava in je niti ne vidimo kot tako, še vedno služi svojemu izvirnemu poslanstvu – ne rekreaciji, temveč delu. Človek na tekalno stezo stopi z namenom, telesno vadbo želi opraviti in z njo čim prej tudi zaključiti.

Profimedia
Predhodnik današnjega steperja.