Govedo

Povratek nacističnega malika, ki je kruti konec storil leta 1627

J.P.
11. 1. 2017, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nacisti so ga oboževali, ekologi pa so prepričani, da je njegovo izumrtje imelo posledice za okolje stare celine.

Profimedia
Rezultat nacističnih prizadevanj: govedo pasme heck

Znanstveniki si prizadevajo obuditi slovitega tura, prednika domačega goveda. Zadnji predstavnik te mogočne živali je leta 1627 poginil na Poljskem.

Profimedia

Tur je bil večji od današnjega domačega goveda. Plečna višina samcev na severu Evrope je v povprečju znašala med 155 in 180 centimetrov, pri samicah med 135 in 155 centimetrov. Predstavniki, ki so živeli južneje, so bili manjši. Nekateri sami so lahko tehtali celo do 1.500 kilogramov.

Ključ za ohranitev ekosistema

Turi so 250.000 let tlačili travnate poljane Evrope, v življenje pa so ga hoteli povrniti tudi nacisti, ki so za rogatca našli mesto v svoji mitologiji. Pričakovano se vzgibi strokovnjakov, ki sodelujejo pri projektu Taurus, razlikujejo od za govedo zanimajočih se množic tretjega rajha. Naši sodobniki so namreč prepričani, da je bil prednik goveda ključ za ohranitev ekosistema celine. Ronald Goderie, ki sodeluje pri projektu, je za CNN dejal: »Potrebovali smo pašno žival, ki je, upoštevaje večje plenilce, povsem samozadostna in ki bi lahko popasla večja divja območja. Po našem sklepanju bi taka žival morala biti podobna turu.«

Do leta 2025

Strokovnjaki so tako na območja v Španiji, na Portugalskem, Hrvaškem, Češkem in v Romuniji že izpustili več predstavnikov novega tura, ki izhaja iz evropskih pasem goveda z najboljšimi prvinskimi značilnostmi. Godeire je prepričan, da bo do leta 2025 sedma generacija teh turov domala enaka prvotni različici.