Razmišljajte pozitivno!

Misli oblikujejo našo prihodnost

ma
10. 1. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se kdaj sprašujete, zakaj nekaterim ljudem vedno uspe prav vse, česar se lotijo? Zakaj se zdijo nekatere naloge nekomu tako preproste, medtem ko vam povzročajo velike težave?

Dreamstime
Dokazano je tudi, da optimisti živijo dlje, zato se le potrudimo gledati na svet skozi rožnata očala.

Se vam zdi čudno, da so nekateri ljudje vselej pozitivno naravnani in dobre volje, vi pa mrko gledate v prihodnost, saj se vam zdi, da vam ne more prinesti nič dobrega? Potem je čas, da se vprašate tudi, ali razmišljate (dovolj) pozitivno.

Na to, kako gledamo nase in na svet, vplivata naša osebnost in vzgoja oziroma odnos staršev do sveta in do nas samih. Če so starši večni pesimisti, verjetno vi niste velik optimist.

Za pesimiste je značilno prepričanje, da je vse, kar se dogaja, slabo, da so vsi ljudje slabi ter da na potek dogodkov sami nimajo prav nobenega vpliva. Pesimisti zato hitro obupajo nad situacijo in se vdajo v usodo. A se ne zavedajo, da gre pri tem pravzaprav zgolj za obrambni mehanizem, ki opravičuje njihovo navidezno nemoč, ki sicer izhaja iz jeze oziroma žalosti in strahu.

Optimistom se godi bolje

Optimisti negativnih dogodkov ne zaznavajo kot zelo slabih, temveč zgolj kot manj dobre, obenem pa se zavedajo, da za vsakim dežjem posije sonce. Vanje zato ne vlagajo toliko energije kot pesimisti, temveč se namesto negativnim raje posvečajo pozitivnim dogodkom in so posledično veliko srečnejši ter se počutijo bolj izpolnjene.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se optimistom godi veliko bolje kot pesimistom. S svojim pozitivnim razmišljanjem in nalezljivo dobro voljo privlačijo več enako mislečih ljudi in pozitivne situacije.

Preklopite na pozitivno

Če želite razmišljati in živeti kot optimisti, se morate najprej zavedati, da optimizem ni zgolj filozofija oziroma podlaga za pisanje knjig o kakovostnejšem življenju. Optimizem je način življenja, ki ga lahko usvoji prav vsak.

Zaznajte negativne misli

Primer, kako pisati opomnik Namesto da bi napisali: »Ne bodo zavrnili moje prošnje za službo,« napišite: »Sprejeli bodo mojo prošnjo za službo.« Opomnike preberite večkrat na dan. Poudarek Pesimisti so depresivni in apatični, včasih celo nesramni, arogantni in agresivni.

Če želite nekaj odpraviti, se morate tega najprej zavedati. Zato bodite pozorni na svoje misli. Ko se boste zavedeli, da vas je spet preplavil pesimizem, si recite: »Dovolj!« in začnite razmišljati o pozitivnih stvareh.

Pomaga tudi dihanje

Ko se vas bodo lotili jeza, obup in negativno razmišljanje, trikrat globoko zajemite sapo in močno izdihnite. Takoj zatem pomislite na nekaj lepega in to ohranite v spominu. Pomembno je, da ob tem vzbudite pozitivne občutke, ki vas bodo počasi preplavili in vam pomagali potisniti na stran negativne.

Napišite si opomnike

Kadar se vas lotijo negativne misli, potrebujete takojšnjo pozitivno spodbudo. Če imate ob sebi prijatelja, ki vas zna spodbuditi in navdihniti, toliko bolje. Sicer pa si lahko pomagate s pozitivnimi opomniki. Napišite seznam vseh pozitivnih stvari, na katere se lahko oprete.

Vadite pozitivno razmišljanje

Večkrat si recite, da zmorete, da bo vse v redu in da so ljudje pravični in prijazni. Zamislite si, da se stvari že dogajajo vam v prid, in ohranite občutke, ki se vam porajajo ob tem.

Da bi spremenili vzorec, ki se je v vas oblikoval vse življenje, potrebujete čas. Nič ne gre čez noč in nič ne pride samo od sebe, zato morate biti trdno odločeni, kaj vse želite spremeniti, ter pri tem vztrajati do konca. Vaja dela mojstra, pravijo. Kako močno si torej želite spremeniti svoje življenje?