Napad plenilca

VIDEO: Potapljač se je obranil belega morskega psa

B.K.
9. 1. 2017, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Beli morski pes (Carcharhinus leucas) je znan kot ena izmed najbolj nevarnih vrst morskih plenilcev. To potrjuje tudi videoposnetek potapljača, ki je imel z njim bližnje srečanje.

Reuters
Morski pes (fotografija je simbolična).

Potapljač Kerry Daniel je s sulico lovil ribe v morju ob severni obali Avstralije. Ribarjenje je dokumentiral s čelno kamero, katera je zabeležila tudi trenutek, ko ga je veliki plenilec agresivno napadel.

K sreči se je 35-letni Avstralec odzval hitro in se napada obranil s svojo harpuno. To je med napadom potisnil veliki ribi v gobec in pobegnil, medtem ko se je morski pes zvijal v bolečinah.

Daniel, ki upravlja ribarski videokanal Liquid vision, je povedal, da je to že njegov šesti ribiški izlet na to območje. »Morski psi so že kdaj prišli do nas, včasih ti ukradejo kakšno ribo iz sulice, a nikoli se ni pripetilo nič podobnega temu,« je razložil za Daily Mail Australia.

Med ribarjenjem je Daniels morskega psa zagledal približno 50 metrov pod sabo. Najprej mu je skušal uiti, a se mu je plenilec začel približevati, zato je pripravil svojo harpuno. Ko je bila velika riba oddaljena približno 6 metrov, pa se je z vso silo pognala v potapljača.

Ta je, brez da bi razmišljal, sulico nemudoma zabodel v napadalca, ki jo je odtrgal iz Danielovih rok. Plenilec in plen sta nato pobegnila vsak v svojo smer.

Tako strokovnjaki za morske pse, kot izkušeni ribiči-potapljači, so bili nad dogodkom začudeni, saj tako agresivno vedenje morskih psov do ljudi, ni pogosto.