Prva pomoč

Odlični triki: rešite telefon, ki je padel v vodo

zf
9. 1. 2017, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mobilni telefoni (razen vodotesnih) se z vodo ne razumejo preveč dobro, pa vendar se še prehitro zgodi, da nam ob nerodnem primežu telefon zdrsne iz rok in pade na tla ali v najhujšem primeru v vodo.

Profimedia
Ravnajte preventivno: Voda lahko povzroči proces rjavenja, zato si podatke iz telefona čim prej prenesite na spominsko kartico ali računalnik.

Če vam je telefon po nesreči padel v vodo, se ne obirajte preveč, temveč čim hitreje ukrepajte in rešite telefon, dokler je še mogoče. Ohišje telefona je sestavljeno precej tesno, tako da bo voda počasi dotekala v notranjost. Nikar pa telefona ne prižigajte, potem ko ste ga rešili iz vode, če pa je prižgan, ga takoj izklopite. Voda povzroči kratek stik, kar lahko skuri tudi občutljiva vezja.

Profimedia
Operite telefon: Če vam telefon pade v morje ali pijačo, ga sperite z vodo.

24 ur naj premočen telefon počiva v rižu, da se bo popolnoma osušil.

Brez panike

Čeprav si je vaš telefon privoščil plavalni maraton, ni nujno, da si je s tem privoščil tudi smrt. Verjemite, da še ni vse izgubljeno, in ga poskusite rešiti. Potem ko ste ga izklopili, odstranite še baterijo, SIM-kartico in spominsko kartico. Če ste imeli za povrh še to nesrečo, da vam je telefon padel v morje ali kozarec s pijačo, ga sperite z destilirano vodo. Ta ne bo povzročila dodatne škode v primerjavi z morsko vodo, ki zaradi kristalov soli pusti dolgotrajne posledice.

Profimedia
Če telefon uporabljate v vodi, mu priskrbite ustrezno zaščito.

Riž, gel silica, čistilni alkohol

Če telefon pade v pijačo ali slano vodo, ga sperite z destilirano vodo.

Telefon nato dobro obrišite s suho krpo ali brisačo, lahko si pomagate tudi s sesalcem. Posamezno območje sesajte vsaj nekaj minut, da posrkate čim več vlage. Če imate možnost, ga postavite na sonce ali radiator, vendar pazite, da se ne pregreje preveč. Nato pa telefon, čim bolj razstavljen, za 24 ur zakopljite v surov riž ali škatlico z gelom silica, ki bo posrkal dodatno vlago. Če vam je telefon padel v slano vodo, vam svetujemo, da ga najprej namočite v čistilni alkohol. Ta ne škoduje vezju in se hitro suši, odstranil pa bo tudi solne kristalčke. Potem telefon osušite v rižu. Po enem dnevu v telefon ponovno vstavite baterijo in ostale dodatke ter ga poskusite vklopiti. Preverite tudi napajanje.