Preprosti triki

Razmišljajte tako kot starejši in privarčujte

zf
7. 1. 2017, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se tudi vi iz meseca mesec srečujete s pomanjkanjem denarja? Ste poskusili že vse mogoče, a teden dni pred plačo še vedno ostanete brez denarja?

Profimedia
Največ denarja zapravimo pri plačevanju s kreditnimi karticami, saj tako nimamo realnega občutka o potrošnji.

Če se tudi vi vedno znova obremenjujete z mislijo, kako in kje ste zapravili denar, saj ga sredi meseca skorajda ni več, vam predlagamo naslednje ... Poskusite razmišljati kot vaš dedek ali babica in hitro privarčujte. Resda bo to od vas zahtevalo nekaj več dela in časa, saj boste sami postorili nekatere stvari, boste pa prihranili.

Tako kot v času otroštva si omislite šparovček. Vanj vsak dan vrzite kovance, ki se vam valjajo po hlačah, a se pri plačevanju nanje ne spomnite.

Ne plačujte s karticami

Dan ali dva po tem, ko dobite nakazilo, denar dvignite z računa in ga spravite na varno mesto. Tako boste imeli natančen pregled nad finančnimi sredstvi in količino denarja. Omejili boste svoj dnevni limit in si ga lažje razporedili čez mesec, obenem pa ne bo priložnosti, da bi brezglavo zapravljali, saj na kartici ne boste imeli denarja.

Omejite denar za zabavo

Če primerjamo čas naših babic in dedkov ter čas, v katerem živimo zdaj, kaj hitro ugotovimo, da so možnosti za zabavo dandanes neomejene. Oglaševalci dogodkov in storitev za zabavo nas hitro zavedejo in navdušijo za nekaj, kar nam v resnici pobere ogromno denarja. Omejite svoje izhode glede na finančne zmožnosti, prav tako premislite, ali novo igralno konzolo zares potrebujete in kaj boste počeli z njo po dobrem letu. Vas bo še vedno zabavala?

Omislite si svoj vrt in na njem posadite zelišča ter zelenjavo, ki jo najpogosteje potrebujete. Jedli boste bolj zdravo pa še prihranili boste. 

Sami se lotite hišnih (p)opravil

Vaša babica je zagotovo obvladala kakšno ročno delo: šivanje, pletenje, kvačkanje … Dedek pa je najverjetneje znal sam popraviti marsikatero stvar v hiši. Zgledujte se po njiju. Sami očistite stanovanje, namesto da bi plačevali čistilko, popravite in naoljite tečaje na vratih, ki že predolgo škripajo, privijte ročaje v kuhinji, prepleskajte stanovanje. Zabavno bo, v vaši denarnici pa bo ostalo kar nekaj zelencev.