Pustolovščina

Tudi v zrelih letih je spolnost pomembna

ud
8. 1. 2017, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaj lahko pričakujemo od spolnosti v srednjih letih in kako jo popestriti, da boste zadovoljni tako vi kot partner? Spolnost je namreč tako kot staranje trajen proces.

Profimedia
Pogosti naj bodo dotiki in objemi.

Ženske: tiste v srednjih letih zaradi telesnih sprememb posebej vzburja, če jim partner podaja komplimente, ki zadevajo njihov dober telesni videz. 

Čeprav ste že več deset let poročeni in spolno dejavni z istim človekom, je seks lahko ves čas erotična pustolovščina. Če ste v postelji zadovoljni, to prinaša neko ravnovesje tudi na drugih področjih življenja v zrelih letih. Torej tudi spolnosti namenite dovolj časa in energije. Predvsem pa se ne sprijaznite z dejstvom, da po 65. letu nimate več dovolj telesne moči, vzdržljivosti in spolne želje, kot ste jo imeli med dvajsetim in tridesetim letom.

Profimedia
Popestrite svoje spolno življenje s tem, da vanj vnesete nekaj novega. Prepustite se domišljiji.

Želje

Moški: tistim srednjih let je zaradi ogromnega pritiska v smislu, ali so dobro opravili delo, treba povedati, da jih imamo radi in da z njimi uživamo ter da je odličen vsak telesni stik.

Dobro premislite, kaj želite in kaj mislite, da želite. Uvrstite spolno življenje med svoje prioritete. Dejstvo je, da s staranjem postane pomembnejše fizično okolje, kjer se predajate spolnosti. Predvsem zaradi manj strasti in impulzivnosti ter zato, ker po vsej verjetnosti potrebujete več časa za predigro. Okolje naj bo torej romantično oziroma takšno, kakršno vas vzburja. Iz spalnice odstranite televizijo, privoščite si kopel ob svečkah, uporabite tudi glasbo, rože, svečke, zapeljivo perilo ali parfum, oziroma karkoli vam pade na pamet. Predigro podaljšajte. Za moškega staranje podaljša čas med vzburjenjem in orgazmom, s čimer se približa času ženskega vzburjenja in orgazma.

Položaji 

Zavedati se morate, da za pare srednjih let ni posebnih položajev. Predajta se drug drugemu in enostavno uživajta. Z leti postane pomembnejši oralni seks, saj moški počasneje dosežejo erekcijo, ženske pa se tudi počasneje vzburijo. Vsekakor pa ne bodite seksualno dolgočasni, saj to ogroža dolgoročni odnos. Poskrbite, da imate v možganih vse »popredalčkano«, ter se prepustite domišljiji in eksperimentiranju. Uporabite seksualne pripomočke, erotične filme in nove položaje. Če nimate stalnega partnerja, pa poskrbite za primerno zaščito!