Priročni nasveti

Da se bodo fuge svetile kot nove

zf
7. 1. 2017, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na fugah v kuhinji in kopalnici se zaradi vlage hitro začneta nabirati plesen in vodni kamen. Preverite, kako na videz trdovratno umazanijo naravno in enostavno očistiti.

Profimedia
Z naravnimi pripravki boste dosegli zavidljive rezultate, hkrati pa boste poskrbeli za svoje zdravje.

Če želite enostavno očistiti ploščice in kopalniško opremo, na katerih se je nabral vodni kamen, jih poškropite z alkoholnim kisom in pustite delovati vsaj 10 minut. Medtem kopalnico zračite.

Pri naslednjih predlogih, ki vam jih ponujamo, ne boste potrebovali veliko časa, pa tudi številnim strupenim in agresivnim čistilom se lahko odpoveste. Vsekakor pa upoštevajte nasvet, da mora učinkovina, ki jo boste uporabili, delovati vsaj 15 minut. Pomagajte si z gobico ali zobno krtačko – tako boste trdovratno umazanijo zares enostavno odstranili.

Jedilna sol

Čudežno čistilo, ki ga potrebujete za temeljito čiščenje, se skriva v enem izmed kuhinjskih predalov – sol. Zavrite lonček vode in med vretjem dodajte sol. Razmerje je lahko precej sorazmerno ali vsaj 1 : 2 (merica soli in dve merici vode). Med vretjem mešajte, da se sol popolnoma raztopi. Odstavite lonček in pustite, da se raztopina nekoliko ohladi, nato mešanico prelijte v razpršilko in jo poškropite na fuge. Pustite delovati vsaj 20 minut, nato fuge dobro zdrgnite z zobno krtačko in obrišite s krpo.

Če vam vonj po kisu ne ustreza preveč, lahko uporabite limono. Limonin sok poškropite po umazanih površinah in pustite delovati dobrih 15 minut. Nato sperite s toplo vodo.

Soda bikarbona

Že večkrat omenjena sestavina je resnično nepogrešljiva pri čiščenju doma. Tudi pri odstranjevanju trdovratnih madežev si lahko pomagate z že preverjeno mešanico, ki med drugim uspešno odmašuje odtoke. Soda bikarbona, alkoholni kis in voda. Razmerje naj bo 1 : 1 : 2. Čistilo pripravljajte počasi, saj se bo zaradi kemijske reakcije med sodo in kisom pasta penila. Gosto zmes nanesite na fuge in puste delovati dobrih 15 minut. Fuge nato zdrgnite z zobno ščetko in obrišite z vlažno krpo.

Nikar po smrdeča razkužila in belila! Če želite razkužiti kopalnico, uporabite dve skodelici vode, tri žlice tekočega mila in od 20 do 30 kapljic olja čajevca.

Pecilni prašek

Tudi to precej priročno sestavino za čiščenje boste našli med sestavinami za peko. Vrečko pecilnega praška zmešajte s štirimi žlicami vode, da dobite gosto zmes. Nato zmes s staro zobno krtačko nanesite na fuge in pustite delovati dobrih 15 minut. Na koncu ploščice zdrgnite z gobico in sperite z vodo. Priročno, kajne? Pa še poceni in precej bolj zdravo je, kot če bi uporabili agresivna in strupena čistila. Preizkusite!

Boraks

Težave s smrdečim straniščem? Straniščno školjko poškropite s četrtino skodelice boraksa, zdrgnite s ščetko in pustite delovati vsaj 30 minut.