Razlike

Televizorji: En ali dva stotaka naredita veliko razliko

Marjan Kodelja
7. 1. 2017, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Težko je kupiti televizor srednjega razreda, katerih cenovni razpon je od dobrih pet pa tja do osem stotakov, saj je tu ponudba najbolj pestra.

Profimedia
Bistveno udobneje je gledati lepo tekočo kot pa tresočo sliko.

Osveževanje je najbolj pomembno pri športnih prenosih ali v akcijskih filmih. 

Oznake modelov so pogosto zelo podobne, vsi so pametni in imajo morebiti celo isti operacijski sistem, razločljivost zaslona pa je 4K.

Kljub temu je lahko slika na televizorju, za katerega zahtevajo 750 namesto 600 evrov, drugačna. Dejali bi – boljša, saj moramo upoštevati tehnične zmogljivosti, o katerih si redkeje postavljamo vprašanja. Marsikdo pa si tudi ne predstavlja vpliva zadev, kot so čas osveževanja slike ter dinamični in barvni razpon na kakovost slike.

Edino merilo kakovosti slike so kupčeve oči. Če je le mogoče, postavite izbrana modela enega poleg drugega, potem pa naj na njiju sočasno predvajajo enake »vsebine«. 

Višji »herci« znajo biti še kako pomembni

Znano je, da običajni video »prikaže« 25 sličic na sekundo, televizorji pa že dlje časa izračunavajo vmesne slike, da je prikaz na zaslonu bolj gladek. Brez tega bi slika »cukala«, prehod kamere pa bi bil videti zatikajoč. Koliko teh vmesnih sličic prikaže, je odvisno od podatka o času osveževanja. Bodisi je ta 50 (dvakrat toliko sličic) ali 100 hercev (štirikrat toliko). Večje je kajpada bolje, ta značilnost televizorja pa je od vseh treh za kakovost slike morebiti še najbolj pomembna. Povedano razumljivejše, pri modelu z osveževanjem 50 hercev tudi pri najboljših možnih nastavitvah algoritma za gladke premike hitri prizori niso popolnoma gladki, 100-herčnemu pa ne delajo nobenih težav.

Način HDR, ki se, mimogrede, seli tudi v modele srednjega razreda, dodatno osveti sliko ter izboljša razmerje med svetlimi in temnimi predeli.

Manj preosvetljenih delov, več podrobnosti in barv

Dinamični razpon, tudi če se televizor ne ponaša z oznako HDR, je naslednji dokaj pomemben podatek. Ako je večji, preprosto povedano to pomeni, da je na sliki manj preosvetljenih delov, v temnih pa je opaziti več podrobnosti. Ni pa nujno, da je razlika ogromna, in nezahtevni gledalec je lahko s sliko pri cenejši napravi povsem zadovoljen.

Razdalja gledanja je pri televizorjih 4K manjša od razdalje pri modelih polne HD-razločljivosti. To pomeni, da mora imeti novi televizor večji zaslon ob obstoječega. 

Dražji model ima lahko tudi večji barvni razpon, kar pomeni, da prikaže več barvnih odtenkov. Kar se največkrat opazi pri rdečih odtenkih, nekoliko manj pri zelenih. Možno je, da je na zaslonu cenejšega televizorja vse rdeče enovito (v istem odtenku), pri dražjem pa opazimo razpon skoraj od oranžne do rdeče. Kako pomembno je vse to, pa je kajpada odvisno le od »kupčevih« oči ter od tega, ali mu je mar za bolj gladko in barvito sliko.