Zanimivosti

Več kot 2400 parov pletenih copatk

Sašo Avramovič
21. 3. 2016, 22.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Muce copatarice so v treh letih za novorojenčke, rojene v bolnišnici Slovenj Gradec, spletle že več kot 2400 parov volnenih copatk. Ideja o darovanju copatk se je ob rojstvu pravnuka porodila Berti Mori iz Dravograda.

Profimedia
Prve copatke je Morijeva v bolnišnico odnesla 24. marca 2013.

Po treh letih copatke z njo plete še pet Korošic. »Prve zamisli so se pojavile, ko se je pred tremi leti rodil pravnuk, ki je potreboval copatke, ker ga je zeblo v noge,« je pripoved začela Morijeva. Kot pravi, je nato ugotovila, da je pletenje copatk luštno delo, ki ga hitro opraviš, pri tem pa nastane lep izdelek.

Izrekli so ji dobrodošlico

V kratkem se je tako nabralo več parov copatk, ob katerih je pomislila, da bi jih verjetno v porodnišnici potrebovali tudi drugi novorojenčki. Zato je poklicala na porodni oddelek slovenjgraške bolnišnice in vprašala, ali jih lahko prinese. Tam so ji izrekli dobrodošlico in povedali tudi, da so pred časom tudi upokojenke iz Mislinje že pletle copatke za novorojenčke. Prve copatke je Morijeva v bolnišnico odnesla 24. marca 2013. V začetku je sicer copatke pletla sama. Ob tem priznava, da je bilo naporno shajati z vsemi porodi v slovenjgraški porodnišnici, tako da se je zgodilo, da na začetku darila niso dobili vsi, a danes je drugače.

Pohitita z dobavo, ko je to potrebno

Vsako jutro z možem Leopoldom poslušata lokalni radio, kjer povedo, koliko novorojenčkov se je rodilo v slovenjgraški bolnišnici. Tako približno vesta, ali še imajo dovolj parov copatk, in pohitita z dobavo, ko je to potrebno. V treh letih, odkar je začela za novorojenčke plesti copatke, se je za podobno dobrodelno gesto odločilo še pet upokojenk iz Koroške. Danes copatke pletejo tudi Jožica Petrej s Šentjanža, Zinka Pobec z Raven na Koroškem, Bernarda Jerič in Angela Korat z Gortine ter Marina Havle s Prevalj.