Zanimivosti

Črna magija: K njej je pristopil brat, ki ga je pokopala pred 18 leti

R.T.
20. 9. 2015, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ura je odbila četrt čez prvo zjutraj, ko sta dva ameriška zdravnika Haitijca Clairviusa Narcissea razglasila za mrtvega. Umrl naj bi po dveh tednih skrivnostne vročine, njegovo identiteto pa sta potrdili sestri Marie-Clare in Angelina.

Twitter

Družina ga je naslednji dan pokopala na majhnem pokopališču v bližini mesta l'Estere. A to ni bil konec njegove zgodbe. Leta 1980, osemnajst let pozneje, je k Angelini na vaški tržnici pristopil moški odsotnega pogleda. Predstavil se ji je kot Clairvius Narcisee – brat, ki ga je pokopala leta 1962. Ta ji je pojasnil, da ga je od mrtvih oživel vrač.

Twitter

Eni so verjeli, drugi ne

Lokalni prebivalci so, tako kot večina Haitijcev, ki verjamejo v vudu, zgodbo sprejeli. Zahodni znanstveniki pa ne ravno. Harvardski profesor Wade Davis se je podal v globino haitske džungle, da bi prišel do dna nenavadnemu oživetju od mrtvih. Tam je spoznal Maxa Beauvoira, ki je pozneje postal kralj vračev, znan kot »papež vuduja«. Beauvoir je profesorju predstavil »bokorja« - čarodeja, ki mu je dal recept za zombijevski prah, s katerim naj bi bilo mogoče oživiti mrtve.

Twitter

Podložnih mu je bilo približno 6.000 vračev.

Za nekatere vizionar

Beauvoir, znan tudi kot »boter vuduja«, je umrl v soboto. Imel je 79 let. Podložnih mu je bilo približno 6.000 vračev. Kot njihov duhovni vodja je bil zaslužen za marsikatero čudodelstvo: zaustavil naj bi ameriško invazijo in celo začaral Billa Clintona, potem ko sta se slučajno spoznala leta 1975. Predsednik Michel Martelly je njegovo smrt označil za veliko izgubo za celotno državo. Številni ga imajo za vizionarja, ki je prepoznal, da med znanostjo in religijo ni vrzeli. Vzrok smrti ni znan.

Živi mrtvec

Davis je imel več teorij, ki naj bi pojasnile stanje Clairviusa, živega mrtveca. Ni pa uspel pojasniti, kako da sta dva ameriška zdravnika Clairviusa razglasila za mrtvega. Da bi spoznal resnico, je nekega vrača opazoval pri pripravi prej omenjenega zombijevskega prahu. Ta naj bi človeka po zaužitju spremenil v sužnja brez lastne volje. Beauvoir ga je tako predstavil vraču Marcelu Pierru, ki se je bavil s temno magijo. Ta mu je razkril vsebino prahu: v njem je bila zdrobljena lobanja umrlega otroka, sveže ubiti modri kuščarji, mrtva krastača zavita v posušenega morskega črva in eksotična vrsta trte. A najbolj škodljiva sestavina prahu je bila strupena riba napihovalka, katerih jetra in reproduktivni organi vsebujejo tetrodotoksin – strup, ki je tisočkrat bolj strupen od cianida. Ko so v laboratoriju sestavino nanesli na pobrite hrbte podgan, so bile kot v komi, premaknile pa so se le ob močni stimulaciji. Šest ur pozneje so bile popolnoma negibne in kot mrtve z izredno šibkim srčnim utripom, laboratorijska oprema pa je pokazala prisotnost možganskih valov. Davis je tako bil prepričan, da prah povzroča smrt in vstajenje žrtev in jih spreminja v hodeče mrtvece. Tako naj bi Narcissea spreobrnili v sužnja brez svoje volje, nato pa njega in njemu podobne v takšnem stanju ohranjali z rednimi odmerki strupa rastline datura stramonium, ki med drugim povzroča amnezijo.

»Beauvoir je trdil, da ima zdravilo za HIV.« - Donald Cosentino, profesor Univerze Kalifornija

Moč vere

Večina Haitijcev prakticira takšno ali drugačno obliko vuduja. Zombifikacijo dojemajo kot obliko družbenega sankcioniranja, ki ga izvajajo vrači in na ta način ohranjajo red in nadzor nad lokalnimi skupnostmi. Religija sicer izvira iz obalnega dela Zahodne Afrike, z uvažanjem sužnjev pa se je razširila tudi drugod.