Zanimivosti

Obeležujemo svetovni dan filozofije

B.K.
20. 11. 2014, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Unesco je današnji dan leta 2005 razglasil za svetovni dan filozofije. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je svetovni dan filozofije v letošnji poslanici označila kot priložnost, da ponovno opozorijo na pomembnost kritičnega mišljenja, ki pripomore k razumevanju sprememb v sodobni družbi.

Wikipedia

Kot je zapisala, nas danes spremembe na eni strani silijo v iskanje novih načinov sobivanja in izgradnjo pravičnejše družbe, na drugi strani lahko privedejo do nezaupanja in povzročajo napetosti. V teh okoliščinah filozofijo vidi kot neprecenljivega zaveznika pri spodbujanju k dialogu, ki naše mišljenje odpira različnim mnenjem in pogledom.

Slovenska nacionalna komisija za Unesco je ob letošnjem svetovnem dnevu filozofije skupaj s Slovenskim filozofskim društvom in Cankarjevim domom pripravila prireditev z naslovom Orientacija v mišljenju, orientacija v življenju, ki bo ob 13. uri v dvorani M-2 v Cankarjevem domu. O postavljeni temi bodo razmišljali Andrej Adam, Eva D. Bahovec, Tomaž Grušovnik, Mitja Javoršek, Boštjan Narat, Goran Potočnik Černe, Rok Svetlič in Boris Šinigoj.

Prav tako pa že od začetka tedna na Filozofski fakulteti v Ljubljani poteka Filozofski maraton – dogodek prostih predavanj, ki so letos posvečena pred 30 leti umrlemu francoskemu mislecu Michelu Foucaultu. Dogodek se bo zaključil na jutrišnji okrogli mizi ob 17. uri, z naslovom »Foucault med družboslovjem in humanistiko,« ki jo bosta moderirali Metka Mencin-Čeplak in Eva D. Bahovec.