Zanimivosti

Med poskusom kraje poškodovana žara s pepelom Sigmunda Freuda

STA
18. 1. 2014, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Iz krematorija v Londonu, kjer hranijo žare številnih slavnih osebnosti, je na silvestrovo tat poskušal ukrasti antično žaro s pepelom utemeljitelja psihoanalize Sigmunda Freuda. Med plezanjem čez ograjo pa mu je posoda padla iz rok in se poškodovala.

Tat, ki je morda imel tudi pomočnika, je splezal skozi okno krematorija Golders Green, vzel s podstavka žaro in nato skozi okno ponovno zapustil prostor. "S prizorišča je poskušal pobegniti s plezanjem čez ograjo, pri tem pa mu je žara padla na tla in se močno poškodovala," je v sporočilu za javnost zapisala policija.

Policijo je o tatvini obvestil vodja krematorija, ki je razdejanje opazil 1. januarja zjutraj. Ta je za britanski BBC povedal, da so žaro medtem že shranili na varno mesto. Neuspešen tat pa je očitno ostal praznih rok.

Freud je umrl septembra 1939 v Londonu. Njegov pepel so shranili v vazo iz 4. stoletja pred našim štetjem, ki mu jo je podarila njegova prijateljica Marie Bonapart. Žara je shranjena v krematoriju nedaleč od njegovega zadnjega doma na severu Londona. Kasneje so v žaro dali še pepel njegove žene Marthe Freud, ki je umrla leta 1951.