Zanimivosti

Ali nova pravile glede piškotkov pomenijo več zasebnosti?

STA / S.R.
15. 6. 2013, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes stopajo v veljavo strožja pravila glede uporabe spletnih piškotkov.

Thinkstock

Ta določajo, da morajo biti uporabniki spletnih stran s piškotki seznanjeni, v nekaterih primerih pa jim mora biti ponujena tudi izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu. Cilj novih pravil je boljše varovanje zasebnosti obiskovalcev spletnih strani, saj se piškotki vse pogosteje uporabljajo za sledenje in zbiranje informacij o uporabnikih.

Spletni piškotki (cookies) so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na računalnik ob obisku spletne strani. Z njimi si lahko spletne strani zapomnijo določene nastavitve - na primer podatke o uporabnikovem računu ali jezikovne nastavitve.

Večina piškotkov je povsem neškodljiva ali celo nujna za normalno brskanje po spletu, vendar pa so piškotki lahko uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost.

Med slednje spadajo ti. drugi piškotki, ki pogosto izvirajo s strani oglaševalcev ali pa se uporabljajo za merjenje obiskanosti spletne strani, opozarjajo pri informacijskem pooblaščencu.

V skladu z novim zakonom o elektronskih komunikacijah, ki je začel veljati v začetku leta, morajo od 15. junija dalje spletne strani obiskovalce seznaniti o tem, katere piškote uporabljajo, v nekaterih primerih pa mora spletna stran od obiskovalcev pridobiti tudi privolitev.