Zanimivosti

Vlomilci? Najemite policijski avto

J. P.
14. 6. 2013, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Proti vlomilcem z lažnimi policijskimi avtomobili na dovozih bivališč ljudi, ki veliko časa preživijo zdoma. Posel švicarskega podjetja za najem vozil menda cveti.

Thinkstock
Včasih vas tudi zaklenjena vrata ne obvarujejo vlomilcev.

Kaj bi z varnostnimi sistemi, če pa na dovozu stoji policijski avtomobil?

Tako je moral razmišljati švicarski podjetnik Andras Birrer, ko se je odločil, da bo ljudem, ki veliko časa preživijo zdoma, dajal v najem lažna policijska vozila.

Vse se je začelo kot marketinški trik v Birrerjevem rodnem kraju v bližini Lucerna, Surseeju.

Birrerju, lastniku lokalnega podjetja za najem vozil, se je utrnila drzna ideja, da bi hyundaija i40 prebarval v barve švicarske policije, ga opremil z namenskimi lučmi in ga oglaševal kot učinkovit način za odganjanje vlomilcev.

Marketinška poteza pa je ob izrednem zanimanju postala meso, tako da podjetje danes premore pravcati vozni park replik policijskih vozil, katerih tedenska uporaba stane dvesto evrov.

Povzemimo: podjetje stranki dostavi avtomobil, ki nato za določen čas bdi na dovozu. Ker pa je upravljanje policijskih vozil omejeno le na pooblaščene, so avtomobili dostavljeni s transportnim vozilom. Avtomobila tudi ni dovoljeno premikati do dogovorjenega roka.

Švicarska policija je glede učinkovitosti te metode menda skeptična.