Zanimivosti

69 let pozabljeni strogo zaupni ukazi

J. P.
11. 6. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zajeten sveženj dokumentov, odkrit po naključju, naj bi vseboval strogo varovane ukaze za kapitane plovil, vključenih v pristajalni del operacij na dan D.

Wikipedia
Izkrcanje

Ukaze je oficirjem operacije Neptun izdala Kraljeva mornarica – operacija Neptun je bila šifra za začetni stadij invazije na dan D.

Odkriti dokumenti so bili izdani poročniku Alexandru Northu Hardyju, kapitanu HMS Valene – minolovca, ki je 6. junija 1944 deloval ob francoski obali.

Hardy, ki je leta 1978 preminil, star sedemdeset let, je pisne ukaze po vojni obdržal, četudi bi jih moral uničiti – na prvi strani naj bi izrecno pisalo, da jih je treba po zaključeni misiji zažgati –, ti pa so končali v skrinji poleg starih družinskih dokumentov v stanovanju ene izmed njegovih hčera, popolnoma pozabljeni.

Odkriti so bili šele po tem, ko je stanovanje zajel požar in so skrinjo pregledali.

Družina je pristala, da izda nekaj strani dokumenta kot obeleženje devetinšestdesete obletnice dneva D pred nekaj dnevi.

Poleg zarisanih poti čez kanal, ki jih je morala ubrati zavezniška flota, dokumenti vsebujejo tudi približno petdeset fotografij zasedene obale, ki jih je najverjetneje zajela podmornica in kjer naj bi se izkrcale zavezniške sile. Fotografije naj bi služile predvsem prepoznanju različnih delov obale in ne kot pripomoček mornarjev pri navigaciji.

Nadalje so del dokumentov tudi izrecna navodila glede vlog, ki so jih imela posamezna plovila v operaciji. V primeru HMS Valene je bilo to očiščenje min na vnaprej določenih območjih.

Sledijo še podrobna navodila o ravnanju v primeru prisotnosti nemških patruljnih plovil, podmornic ali bojnih ladij in navodila za ravnanje v primeru neuspešnosti misije. V tem primeru naj bi se plovila obrnila in se po isti poti odpravila proti domu.