Zanimivosti

V atmosferi rekordna količina ogljikovega dioksida

sta/rs
10. 5. 2013, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raven ogljikovega dioksida v atmosferi je prvič v zgodovini človeštva presegla mejo 400 delcev na milijon (ppm), so danes sporočili ameriški merilci.

thnkstock

Ameriška agencija za atmosfero in oceane (NOAA) je rekordno vrednost ogljikovega dioksida sicer izmerila v četrtek na Havajih.
"Zemlja tovrstnih količin ni doživela že približno tri milijone let. Takrat so bile globalne temperature približno dve do tri stopinji Celzija višje kot v času pred industrijsko revolucijo, ledu na polih je bilo veliko manj in gladina morja je bila približno 20 metrov višja kot danes," je dejal Bob Ward z raziskovalnega inštituta za podnebne spremembe in okolje Grantham na Londonski šoli za ekonomijo in politično znanost.
Meritve NOAA odražajo stanje na Tihem oceanu, podatki pa zaenkrat veljajo za predhodne, saj jih je treba še dodatno preveriti, so sporočili iz agencije. Merilna postaja na vrhu vulkana Mauna Loa, ki je zabeležila žalosten rekord, sicer deluje že vse od leta 1958 in se lahko pohvali z najdaljšimi kontinuiranimi meritvami ogljikovega dioksida v zraku na svetu.
Ogljikov dioksid velja za najpomembnejšega od toplogrednih plinov, ki jih proizvaja človek. Nastaja predvsem pri gorenju fosilnih goriv, kot so premog, nafta in plin. Običajno sicer koncentracije tega plina v ozračju naraščajo v zimskih mesecih, poleti pa se znižujejo. To pomeni, da bo trenutna rekordna količina v naslednjih tednih padla. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da gre dolgoročni trend navzgor.