Zanimivosti

Dva tedna in pol po zrušenju našli preživelo

STA / S.R.
10. 5. 2013, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Reševalci so danes, dva tedna in pol po zrušenju stavbe v Bangladešu, v kateri je bilo več tovarn, v ruševinah našli še eno preživelo.

Reuters
Po dveh tednih in pol so v porušeni stavbi našli preživelo žensko.

Žensko, ki ji je ime Reshimi, so našli v žepu med nekim tramom in stebrom. Zaenkrat še ni znano, ali je imela pri sebi zaloge vode ali pa je pila vodo, ki so jo v stavbo črpali reševalci.

Odkritje preživele je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil vodja gasilcev Ahmed Ali. Lokalne televizijske postaje so kmalu zatem poročale, da so reševalci žensko potegnili iz ruševin in jo odnesli v reševalno vozilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reshima Begum je v ruševinah preživela 16 dni, bila pa naj bi praktično nepoškodovana. Pred njo so reševalci zadnje preživele iz stavbe rešili 28. aprila, štiri dni po zrušenju.

Ujeti v ruševinah sicer običajno preživijo le krajši čas. Človek lahko namreč brez tekočine preživi zgolj okoli tri dni, daljše preživetje pa je mogoče le v primeru, da ima človek dostop do tekočine.

Med najbolj odmevnimi primeri daljšega preživetja je rešitev neke 19-letne Romunke, ki je bila po potresu v Bukarešti pod ruševinami ujeta 11 dni. Neka ženska v Pakistanu pa je po potresu leta 2005 pod ruševinami hiše preživela več kot dva meseca, pri čemer pa je imela na voljo ostanke hrane in deževnico.

V zrušenju stavbe v Bangladešu je umrlo prek tisoč ljudi. Po podatkih reševalcev so doslej izpod ruševin potegnili 1043 trupel, vendar domnevajo, da jih morajo nekaj še odkopati.

V času, ko se je zgradba porušila, je bilo v njej okoli 3000 ljudi. V stavbi so šivali oblačila za več zahodnih tekstilnih znamk, delavci pa so v povprečju zaslužili po 40 dolarjev na mesec.

Policija je po nesreči aretirala 12 ljudi, vključno z lastnikom zgradbe, ker so ljudi poslali na delo, čeprav so dan prej v stavbi opazili razpoke. Prve ugotovitve preiskave kažejo, da se je stavba porušila zaradi vibracij velikih generatorjev v zgornjih nadstropjih.