Zanimivosti

Začenja se 41. Teden cvička

STA / S.R.
3. 5. 2013, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Novem mestu se s povorko dolenjskih vinogradnikov skozi trgovsko središče Qlandia danes ob 17.30 začenja tradicionalni 41. Teden cvička, ki bo še v soboto potekal na novem prizorišču na Bajnofu oz. Sevnem pod Trško goro.

Twitter
Kralj cvička za leto 2013 je postal Robert Jarkovič (skrajno desno) iz društva vinogradnikov Podbočje.

Na omenjeni dvodnevni prireditvi prireditelji ob lepem vremenu pričakujejo več kot 15.000 obiskovalcev. Kot je za STA povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura, so zaradi težav z mestnim prometom prireditve Tedna cvička z novomeškega Glavnega trga letos preselili v izvirno vinogradniško okolje pod tamkajšnjo Trško goro.

Nekatere njegove prireditve, kot je navedena povorka vinogradniških društev, so hkrati prilagodili novemu prizorišču, Teden cvička pa so že lani nadgradili z odmevnim sedemkilometrskim pohodom po poti harmonikarja Lojzeta Slaka, na katerem v soboto pričakujejo okoli tisoč pohodnikov iz vse Slovenije, je dodal.

Povorka, s katero bodo danes popoldne začeli Teden cvička, se bo iz omenjenega trgovskega središča nadaljevala do njegovega novega prizorišča na bližnjem Bajnofu, kjer bodo 41. Teden cvička ob 19. uri tudi uradno odprli.

Nato bodo nagrajenim vinogradnikom podelili velike zlate medalje, kronali Roberta Jarkoviča iz Gadove peči za letošnjega kralja cvička, Petra Brcarja, Franca Martinčiča ter Ivana Pungerčarja pa razglasili za ambasadorje cvička.

V soboto ob 10. uri se bodo cvičkovi pohodniki odpravili na 2. pohod po Slakovi poti po obronkih novomeške Trške gore, v okviru katerega bodo na njenem vrhu odkrili spominsko ploščo temu pokojnemu dolenjskemu harmonikarju, ki je bil tudi eden izmed ambasadorjev cvička in trškogorski vinogradnik.

Pohodniki se bodo nato lahko pridružili drugim obiskovalcem Tedna cvička, za vse pa bo pod Trško goro v soboto od 14. ure do 2. ure zjutraj potekal zabavni spored. Obiskovalce Tedna cvička in pohodnike bo z avtobusne postaje in železniške postaje v središču Novega mesta na prizorišče oba dneva vozil brezplačen avtobus, je še povedal Žura.