Zanimivosti

Nevzdržne razmere v centru starejših občanov Ormož?

Petra Rupnik
23. 4. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Centru starejših občanov Ormož naj bi vladale nevzdržne razmere. Ogroženi naj bi bili tako varovani kot zaposleni. Slednji naj bi zaradi razmer odhajali iz zavoda, varovanci pa naj bi bili prikrajšani za osnovno nego in normalno kvaliteto bivanja.

Foto: cso-ormoz.si, ThinkStock

Skupina ormoških občinskih svetnikov je na domnevno nevzdržne razmere spet opozorila pred dnevi, uspelo jim je tudi sklicati sejo občinskega sveta, vendar je večina svetnikov po besedah župana Alojza Soka razpravo zavrnila. Z vprašanji, kakšne konkretno so nevzdržne razmere, smo se obrnili na občinskega svetnika Stanislava Podgorelca. Po njegovih besedah se je zaradi  šikaniranja zaposlenih in zaposlovanja neustrezno usposobljenega negovalnega kadra močno poslabšala kvaliteta uslug. »Zaradi odhoda šefa kuhinje se je močno poslabšala prehrana in tudi hranjenje nepokretnih varovancev.

Pri higieni pa varovanci pogrešajo umivanje z vodo,« še dodaja Podgorelec, ki pojasnjuje, da je Center sedaj v lasti treh občin, upravlja pa ga skupščina, ki so jo po njegovih besedah tvorili trije župani v nasprotju z Zakonom o integriteti. »Ko smo jih opozorili na kršenje zakona, so občinski sveti imenovali svoje predstavnice v skupščino, ki pa delujejo pod taktirko županov, ne občinskih svetov«. Podgorelec dodaja, da župan Alojz Sok preprečuje argumentirano razpravo v občinskem svetu, z zavračanjem sklicev izrednih sej in z organiziranjem obstrukcije sej pa preprečuje razpravo in sprejem odločitev o delovanju ustanove s približno 150 varovanci in 80 zaposlenimi. Dodaja tudi, da poskuša župan predvsem poiskati 'primernega' kandidata, ki ga bo nastavila skupščina pod njegovo taktirko. Z vprašanji smo se obrnili tudi na župana Alojza Soka, ki nam je pojasnil, da za nevzdržne razmere ne ve, da s strani varovancev niso prejeli nobene pritožbe ter da nobena od pristojnih inšpekcijskih služb ni odkrila nepravilnosti.

Po njegovem naj bi šlo pri vsem skupaj tudi za pritisk in zastraševanje kandidatov, prijavljenih na razpis za mesto direktorja. Ena kandidatka naj bi zato tudi že odstopila od kandidature.  O novem direktorju bo sicer ormoški občinski svet odločal jutri, po besedah Podgorelca pa je sicer nujno zamenjati skupščino in odgovorno izbrati novo vodstvo ter presekati strankarske spone. Podgorelec pravi, da naj bi župan Sok  s somišljeniki nasprotoval izgradnji doma in želel na ta način ustreči cerkvenim interesom na tem področju. Kako se bo zgodba razpletla, bomo vsekakor spremljali. Vsekakor pa bi bilo do varovancev Centra starejših občanov Ormož pošteno, da bi lahko v bivali v normalnem okolju, brez občinskih razprtij.

Foto: cso-ormoz.si, ThinkStock
Varovanci pred Centrom za starejše občane Ormož.