Zanimivosti

Nove Nokie - aluminij in ogromni zaslon

S.R.
23. 4. 2013, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako kot tekmeci tudi Nokia ne počiva na lovorikah, saj vsak dan dobimo več govoric in fotografij novih Nokiinih naprav, s katerimi bo poskušala mešati štrene tekmecem.

The Verge

Aluminijasta ohišja

Nedavno so v javnost namreč pricurljale fotografije naprave s kodnim imenom 'Catwalk'. Gre za naslednico Lumie 920, zanimivo pa je predvsem ohišje, ki je očitno narejeno iz aluminija. Očitno je aluminijasti  HTC One z vsemi priznanji in nagradami za svoj dizajn malce nagnal tekmecem strahu v kosti, saj je Samsung pred kratkim prav tako napovedal, da bodo prihodnji modeli imeli ohišje iz aluminija.

Kakorkoli že, na fotografijah, ki so se sprva pojavile na kitajski spletni strani Baidu je poleg ohišja videti tudi rahlo izbočeno kamero na zadnji strani in micro-USB priključek na zgornji strani telefona (sedanje Lumie ga imajo spodaj). Pokrov na zadnji strani je sicer drugačen od ohišja in je na prvi pogled narejen iz plastike, tri točke na spodnjem zadnjem delu pa so namenjene brezžičnemu polnjenju. Izboklina na kameri je sicer najverjetneje posledica Nokiinega truda, da Lumie naredi malce lažje in tanjše.

Konkurenca Galaxy Note-u

A samo aluminij za Fince ni zadosti. Windows Phone 8 bo Microsoft namreč v nekaj mesecih nadgradil s podporo zaslonom polne visoke ločljivosti (1080p) – nekaj s čimer se že ponaša veliko tekmecev. Nokia pa je že našla način za izkoriščanje večje ločljivosti – še večji telefon, katerega zaslon bo primerljiv s Samsungovim Note-om. Velika naprava naj bi sicer spadala v serijo Lumia.

The Verge
Bodo naslednje Nokie zares takšne, ali je to le delovni model?
Julija pa naj bi dobili še eno napravo, ki jo zaenkrat imenujejo le 'EOS PureView'. Šlo naj bi za Lumio s kamero, ki jo je imela že PureView 808 – torej se lahko nadejamo kar precejšnjega števila megatočk. Vse omenjene naprave naj bi tako sestavljale Nokiin portfoli za leto 2013. Seveda pa Nokia vseh teh domnev in govoric ne želi kometirati.

Lumie se prijemljejo

Nokia je 18. aprila objavila tudi poročilo o prodaji v prvem četrtletju 2013. Številke kažejo, da se prodaja telefonov serije Lumia počasi a vztrajno veča. V prvih treh mesecih so jih tako prodali rekordnih 5.6 milijonov. Za primerjavo, v prejšnjem trimesečju (torej zadnjih treh mesecih leta 2012) so prodali 4.4 milijona pametnih telefonov Lumia. Dve tretjini prodanih telefonov sta imeli nameščen operacijski istem Windows Phone 8. Od novembra 2011, ko je na trg prišla prva Lumia (model 800) pa do 31. marca 2013 je Nokia tako skupno prodala 19.9. milijona Lumia naprav.

Še vedno pa je največja težava severnoameriški trg, kjer je že tako izjemno nizka prodaja v prvem letošnjem četrtletju še padla. Z 700.000 pridanih naprav je prodaja v prvem četrtletju padla na pičlih 400.000 telefonov. Tudi Nokia priznava, da se je prodaja povečala na prav vseh trgih, razen v Severni Ameriki.

Držaje Lumie se sicer dobro prodajajo tudi na Kitajskem, a skupno število prodanih pametnih telefonov na vseh trgih še vedno pada, saj Nokia nadaljuje tranziciji s Symbiana na telefone z  Windows Phone. Problem je v tem, da prodaja telefonov s sistemom s Symbian pada hitreje, kot raste prodaja naprav s sistemom Windows Phone. Skupna izguba Nokie za prvo četrtletje je sicer 150 milijonov evrov, kar je v primerjavi z istim četrtletjem lansko leto, ko je Nokia zabeležila 1.34 milijarde evra izgube vsekakor spodbuden rezultat.