Zanimivosti

Pesem preveč 'bebasta' za ustoličenje kralja

STA / S.R.
22. 4. 2013, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nizozemska je le nekaj dni pred ustoličenjem novega kralja ostala brez uradne pesmi za to priložnost. Skladba nizozemsko-britanskega avtorja Johna Ewbanka, spisana za ustoličenje Willema-Alexandra, je namreč sprožila zgražanje in posmeh javnosti.

Reuters
Princ Willem-Alexander s hčerkama.

Ljudje so se spotaknili tako ob "bebasto" besedilo kot tudi na mešanico tradicionalne glasbe in rapa. Kraljevo pesem, v nizozemščini Koningslied, je zapelo 51 nizozemskih pevcev, vključno z nekaterimi največjimi zvezdami. To pa pop baladi ni zagotovilo naklonjenosti javnosti. Pod spletno peticijo, s katero so ljudje zahtevali umik pesmi, se je od petka, ko so skladbo predstavili javnosti, podpisalo že več kot 40.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"W za Willema, tri prste v zrak," se glasi verz iz pesmi, ki naj bi jo glasbeniki zapeli v živo na kronanju 30. aprila. "Z lastnimi rokami gradim nasip in zadržujem vodo," se še glasi tekst, pa tudi: "Skozi veter in dež bom stal ob tebi... varoval te bom, dokler bom živel."

Ewbank se je pod plazom kritik vdal in pesem umaknil. "Opravičujem se tistim, ki se jim zdi primerna, a Kraljevo pesem umikam in vam želim veliko uspeha," je zapisal sicer zelo priljubljeni nizozemski avtor. Nizozemcem zdaj očitno preostane le to, da na ustoličenju prepevajo eno od mnogih neuradnih skladb, spisanih za to priložnost.

Nacionalni odbor, odgovoren za ceremonijo, je sicer izrazil razočaranje nad odločitvijo, a Ewbanka razumejo. Še vedno imajo v načrtu, da bi kralju 30. aprila namenili pesem, rešitev za nastali položaj pa bodo iskali skupaj z nizozemsko nacionalno televizijo in radiom.

Nizozemska kraljica Beatrix je konec januarja sporočila, da se odpoveduje prestolu. 30. aprila ga bo predala svojemu sinu, princu Willemu-Alexandru. Willem-Alexander bo postal prvi nizozemski kralj po več kot stoletju. Pred njim so namreč Nizozemski vladale tri kraljice - Wilhelmina (1890-1942), Juliana (1942-1980) in Beatrix.