Zanimivosti

So zares odkrili nezemljana?

Gorazd Suhadolnik
21. 4. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od odkritja 15-centimetrskega stvora nenavadnega videza v čilski puščavi Atacama je sicer minilo že deset let, prejšnji teden pa je zgodba o mumificiranih ostankih bitja, za katerega trdijo, da je Nezemljan, postala množična uspešnica.

Sirius
Za zdaj je znano le, da je avtentično bitje.

V treh dneh je kot najpriljubljenejši prispevek na Huffington Postu »pridelala« 4300 komentarjev, na Facebooku 32.000 »likeov«, napoved filma na Youtubu pa 1,1 milijona ogledov.

Humanoid Atacama je glavni junak dokumentarca Sirius, ki ga bodo premierno predvajali v ponedeljek, 22. aprila v Hollywoodu, njegov producent pa je Steven Greer, bivši urgentni zdravnik, zadnja leta gonilna sila množičnega gibanja, ki poskuša ameriško vlado pripraviti do razkritja domnevno prikrivanih informacij o vesoljskih obiskih na našem planetu.

V zadnjih tednih avtorji dokumentarca marketinško tenkočutno dozirajo podrobnosti o znanstvenih ter medicinskih dokazih, da Humanoid iz Atacame res ni eden izmed nas.

Zagotovo sesalec

Pred desetimi leti je domačin ob cerkvi v opuščenem rudarskem naselju La Noria v čilski puščavi Atacama izkopal v belo krpo ovit čuden, kot svinčnik velik okostnjak. »Bil je stvor z zobmi, podolgovato glavo in nenavadno izboklino na vrhu. Telo je bilo luskasto in temne barve. Za človeka nenavadno je imel devet reber,« je poročal lokalni časopis.

Po tem, ko si je čilski biolog ogledal fotografije najdbe in zatrdil, da gre nedvomno za sesalca, »skoraj zagotovo za človeškega«, je malo mumificirano bitje zamenjalo nekaj lastnikov in pristalo v Španiji. Nekaj let pozneje je zanj izvedel Steven Greer, ki obljublja, da bo dokumentarec Sirius razkril pomembne informacije o medicinski in genetski analizi nenavadnega bitja.

Sedanji lastnik humanoida Atacama je barcelonski podjetnik Ramon Navia-Osorio, ki vodi Institut za izvenbiološke preiskave in študije. Pred kratkim je objavil daljše poročilo z naslovom Antropomorfno bitje iz Atacame, svojo nenavadno mumijo pa je dal tudi analizirati različnim strokovnjakom. Njihova mnenja o humanoidu Atacama so zelo različna.

Ni prevara, je zarodek?

V eni od raziskav so trije zdravniki z gotovostjo zatrdili le to, da ne gre za prevaro. V drugem dokumentu izvedenec za medicinsko forenziko z deželne baskovske univerze ugotavlja: »Gre za mumificirano telo z vsemi tipičnimi značilnostmi zarodka. Telo ima vse strukture in anatomske povezave, ki so običajne pri glavi, trupu in okončinah. Sorazmernost anatomskih struktur nedvomno kaže, da gre za popolnoma normalen mumificiran človekov zarodek.«

Toda avtorji Siriusa v promocijski napovedi trdijo, da so genske analize pokazale, da za bitje iz čilske puščave niso našli znane razvrstitve. Še več, pred tremi dnevi so razkrili nove podrobnosti analize genskega materiala humanoida iz čilske puščave: kostna gostota in epifizna plošča kažeta, da atacamski humanoid ni mogel končati že kot fetus. Bil je moški in po rojstvu je živel od šest do osem let. Genski vzorec je iz kostnega mozga mumificiranega bitja odvzel, pripravil in analiziral vrhunski raziskovalni znanstvenik z ene od najprestižnejših ameriških univerz.

Kaj natančno naj bi pomenila »neznana klasifikacija«, bo mogoče bolj znano po ponedeljkovi premieri dokumentarnega filma v prestižni hollywoodski kinodvorani Regal Premiere Cinema. Če gre pri vsem skupaj le za inačico tega, kar se je lani dogajalo okoli strašljive majevske prerokbe o koncu sveta, je letošnja zgodba vsaj nekoliko zabavnejša.