Zanimivosti

Pahor sprejel Zelenega Jurija

STA / S.R.
19. 4. 2013, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine, so sporočili iz predsednikovega urada.

Lokalno.si

Zeleni Jurij je starodavni slovanski mitološki junak, ki v deželo prinaša pomlad, srečo in vejico kot simbol obilja.

Na sprejemu so nastopili člani tamburaške skupine Sungerski lug ter otroci folklorne skupine Dragatuš. Predsedniku Pahorju so izročili brezovo vejico in mu predstavili starodavni običaj Jurjevanja, ki poudarja ponovno rast in začetek novega življenjskega kroga.

Kot so še sporočili z urada, Zeleni Jurij vsako leto obišče predsednika Slovenije in Hrvaške ter jima izroči brezovo vejico. Pozove ju, naj vejico shranita do naslednjega jurjevega ter jima zaželi srečno in uspešno leto.

Predsednik Pahor je v pozdravnem nagovoru dejal, "da tako kot vedno, v zasebnem in javnem življenju, za zimo pride pomlad in za dežjem posije sonce in na koncu vedno zmaga dobro".

"Letos ste prinesli pomlad kot metaforo prijateljstva in sodelovanja med dvema narodoma prav v posebnem času, saj bo Hrvaška 1. julija 2013 postala polnopravna članica Evropske unije," je še dejal predsednik. S tem se po njegovem odpira novo poglavje sodelovanja med sosednjima državama.

"Slovensko-hrvaške odnose urejamo zato, ker smo bili pripravljeni v najtežjih trenutkih sprejeti najbolj pogumne odločitve v dobri veri. Tako ravnajmo tudi pri vseh drugih vprašanjih in bomo na koncu zmagali," je ob koncu dejal predsednik in se otrokom zahvalil za spomladansko sporočilo ter jim zaželel srečo.