Zanimivosti

Svetovni obseg sončnih elektrarn lani presegel 100 GW

STA / J.P.
31. 3. 2013, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Proizvodnja zgrajenih sončnih elektrarn zadošča za približno desetkratno letno porabo električne energije Slovenije.

Wikipedia
Izraba sončne energije iz leta v leto postaja vse bolj pomembna gospodarska in energetska dejavnost.

Skupni svetovni obseg sončnih elektrarn je po podatkih evropskega združenja fotovoltaične industrije, ki jih navaja Agencija za prestrukturiranje energetike, presegel 100 gigavatov (GW). 

Kot so ta teden sporočili iz Agencije za prestrukturiranje energetike, je na svetovni ravni načrt povečanja obsega sončnih elektrarn 30 GW, kar pomeni investicije v višini okoli 50 milijard evrov.

"Višina subvencij nikakor ne more zasenčiti potenciala, ki nam ga vsak dan nudi sonce, neodvisno od naše politike," so prepričani v agenciji, kjer tudi menijo, da izraba sončne energije iz leta v leto postaja vse bolj pomembna gospodarska in energetska dejavnost.

Kot so poudarili v agenciji, bi bilo neracionalno podcenjevati tako velik gospodarski in energetski potencial. To je tudi osnovno sporočilo projekta Evropski sončni dnevi, ki se bodo pod koordinacijo Agencije za prestrukturiranje energetike v Sloveniji odvijali že šesto leto. Letos bodo potekali med 1. in 19. majem.

Namen projekta v Sloveniji je z večjim številom dogodkov pritegniti pozornost javnosti za okolju prijazno sončno energijo in opozoriti na obsežne priložnosti za posameznike in gospodarstvo.

Projekt Evropski sončni dnevi se je začel s Sončnim dnem v Avstriji, Švici in Nemčiji, kasneje so se mu pridružile nove države, tudi Francija, Italija, Slovenija, Španija in Portugalska.