Zanimivosti

Kitajska prva dama pritegnila medije in spletno javnost

STA / S.R.
25. 3. 2013, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova kitajska prva dama Peng Liyuan, ki je v svoji domovini že vrsto let znana in priljubljena pevka, je zdaj zaradi svojega glamurja, ko je spremljala soproga, novega kitajskega predsednika Xi Jinpinga na državniškem obisku v Rusiji, postala medijska in spletna senzacija.

Famous-wallpapers
Peng Liyuan ni tipična prva dama

Takoj, ko je v petek izstopila z letala na moskovskem letališču, se je v medijih in na družbenih omrežjih razvnela razprava o njeni eleganci. Tudi kitajski državni časniki so na prvih straneh objavili fotografije Pengove in Xija. Na Kitajskem mediji prvim damam običajno ne namenjajo tako velike pozornosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ pozornosti sta bila deležna njen nasmešek in mornarsko moder plašč. Le nekaj ur za tem, ko so mediji objavili prve posnetke njenega prihoda iz letala, so se na spletni strani Taobao, ki je kitajska različica eBaya, že pojavile fotografije, ki so jih prodajali za od 499 do 10.000 juanov (od 80 do 1600 ameriških dolarjev).

Pojava nove prve dame je v velikem nasprotju s tem, kar je bila kitajska javnost navajena v zadnjih treh desetletjih.

Njena predhodnica Liu Yonqing, soproga bivšega predsednika Hi Jintaa, je veljala za strogo in zadržano prvo damo, ki se je zelo redko pojavila v javnosti. Pa še takrat, ko se je, je stala za svojim soprogom in ne ob njegovi strani, še poroča AFP.