Zanimivosti

Slovenski in hrvaški potapljači bodo danes znova čistili Dravo

STA/ M.V,
23. 3. 2013, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborsko potapljaško društvo bo danes že enaindvajsetič pripravilo ekološko akcijo Drava 2013 - Ni nam vseeno. Kot je pred akcijo, ki bo že drugič potekala tudi na Hrvaškem, povedal vodja organizatorjev Vojo Eraković, je njen glavni cilj osveščanje ljudi o dejstvih, povezanih z Dravo, možnostih rekreacije in preganjanju strahu pred reko.

Tumblr

Ekološka akcija se bo začela ob 10. uri na osrednjem prireditvenem prostoru pri Vodnem stolpu na Lentu, kjer se bodo zainteresiranim obiskovalcem predstavili sodelujoči. Potapljači bodo v tem času izvedli akcijo čiščenja dna reke Drave, ob 14. uri pa bodo pripravili zaključno prireditev, na kateri bodo predstavili potek projekta ter odprli fotografsko in likovno razstavo.

Kot je povedal Eraković, so njihovi potapljači v zimskem času v Mariboru pripravili že več potopov, s katerimi so evidentirali večje kosovne odpadke. Ogromnih odpadkov letos ne pričakujejo, so pa v preteklosti iz Drave že potegnili kar nekaj koles in motornih koles, nakupovalnih vozičkov in celo avtomobilov. Kljub temu pa dopuščajo kakšna presenečenja, ki so mogoča predvsem zaradi jesenskega poplavljanja reke.

V Mariboru se bo potopilo okoli 20 potapljačev, na vseh lokacijah skupaj pa okoli 60. Organizatorji so namreč tokrat znova poskrbeli, da se bodo istočasno v Dravo spustili še potapljači v Dravogradu, Rušah in na Ptuju, pa tudi v Varaždinu.

Po Erakovićevih besedah se izboljšuje tudi kemična čistost Drave, vse bolj pa so osveščeni tudi ljudje. Po čiščenju Drave bo popoldne potekalo tudi tekmovanje podvodnih lovcev streljanju na tarčo.