Zanimivosti

Danes praznujejo vse mame!

M.V.
25. 3. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

25. marec v Sloveniji velja kot neformalni praznik posvečen materam, zato danes presenetite najpomembnejšo žensko v svojem življenju s prijaznim sporočilcem, toplim objemom, ali šopkom rož!

Tumblr

Izvor praznika
Izvor praznika sega v drugo polovico devetnajstega stoletja, potem ko so v ZDA matere z organiziranimi mirovnimi protesti želele preprečiti, da bi njihove sinove pošiljali v vojne. Najbolj aktivni pri tem sta bili Julia Ward Howe in Anna Maria Reeves Jarvis, hči slednje Anna pa velja za ustanoviteljico dneva mater, kot ga praznujemo danes. Od maja 1907 do leta 1909 se je praznovanju pridružilo že več kot 45 zveznih držav v ZDA, leta 1914 pa je ameriški kongres določil drugo nedeljo v maju kot uradni dan praznika. V naslednjih letih se je praznik, kot večina podobnih praznovanj, močno skomercializiral, ustanoviteljica Anna Marie Jarvi ga je zato celo poskušala odpraviti, a ji to seveda ni uspelo.

Praznujejo ga povsod

V Evropi smo ga začeli praznovati na različne datume, ki so se tudi spreminjali, danes pa praznujejo materinski dan v večini držav na svetu in v večini evropskih držav na 2.nedeljo v maju. Na ta dan ga praznujejo tudi vse naše sosede z izjemo Madžarske, ki ga praznuje na prvo nedeljo v maju. V Sloveniji pa materinski dan, kot že rečeno, praznujemo  25. marca.