Zanimivosti

Danes je svetovni dan voda

22. 3. 2013, 05.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letos poteka pod geslom Mednarodno leto sodelovanja pri gospodarjenju z vodami.

Reuters

Poudarek je na vodi kot viru življenja in na sodelovanju med vsemi udeleženci v družbi pri trajnostni rabi voda in upravljanju vodnih virov.Po ozemlju Slovenije se samo v rekah in potokih letno pretoči okoli 34 milijard kubičnih metrov vode, po skupni količini vode na prebivalca to skoraj štirikrat presega evropsko povprečje, kažejo podatki državnih statistikov. Čistost okolja se kaže tudi v kakovosti voda, saj je ta bistvena za zagotavljanje zdravega okolja in zdravja ljudi.V zgornjem delu rek najdemo čisto pitno vodo, saj večina rek izvira v alpskem svetu. Vodno bogastvo Slovenije so tudi izviri, naravna in umetna jezera ter del Jadranskega morja.

Ker je voda nenadomestljiva naravna vrednota, življenjski prostor in vir številnih človekovih dejavnosti, je generalna skupščina OZN 22. marec razglasila za svetovni dan voda. S tem dnem želi svetovno javnost opozoriti na pomen sladke vode in dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami.

Spodbuden je podatek, da se količina prečiščene odpadne vode v zadnjih osmih letih v Sloveniji povečuje. Od leta 2002 se je povečala za 32,6 odstotka.