Zanimivosti

Dočakali smo novo galaksijo

S.R.
15. 3. 2013, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mučnega čakanja je končno konec. Samsung je v noči s 14. na 15. marce namreč predstavil težko pričakovani telefon Samsung Galaxy S4.

Samsung

Poglejmo torej, kaj nam prinaša nova Galaksija. Kot se je dlje časa že govorilo, je zaslon pet palčni (12-7 centimetrski) Super AMOLED s polno visoko ločljivostjo 1080p (kar pomeni 1920x1080 pikslov). Gostota pikslov je torej 441 na kvadratni palec (441ppi). Zaslon pa lahko po novem uporabljate tudi z rokavicami.

Novi S4 je tudi precej močna zver, saj je opremljen z dvema gigabajtoma RAM-a, osemjedrni procesor Exynos Octa-core pa tiktaka pri 1.6 oziroma 1.9GHz – odvisno od regije. Prednameščen bo operacijski sistem android 4.2.2. Dimenzije novega telefona so 136.6x69.8x7.9mm, tehta pa relativno skromnih 130 gramov. Po besedah Samsungovih predstavnikov je tako novi Galaxy 0.7 milimetra tanjši in tri grame lažji od predhodnika. Precej pohvalo, sploh glede na to, da je baterije glede na predhodnika še večja in se lahko pohvali z močjo 2.600mAh. Sprva bo na voljo v črni in beli barvi, Samsung pa namerava kasneje dodati še celo paleto barv.

Kar se tiče povezljivosti bodo na voljo vse pričakovane zadeve. Torej WiFi 802.11ac (poleg a/b/g/n), IR povezave za uporabo telefona kot daljinec, NFC, Bluetooth 4.0, ter MHL 2.0 priključek.

Kamera na zadnji strani ima 13 megatočk in senzor f/2.2, rahlih izboljšav pa je bila deležna tudi kamera na sprednji strani, ki se sedaj lahko pohvali z dvema megatočkama. Samsung trdi, da obe kameri fotografirata povsem brez zamika zaklopa. Še bolj zanimivo pa je, da po novem lahko snemate z obema kamerama naenkrat. Tu pride lepo do izraza ''Dual Call'' funkcija, pri kateri se preko ene kamere gledate s sogovornikom, preko druge pa mu kažete, kaj trenutno gledate. Funkcija ''Drama Shot'' vam omogoča ustvarjanja GIF animacij, funkcija ''Sound & Shot'' pa fotografijo opremi še z do devetimi sekundami zvoka.

S4 vsebuje tudi vse pametne funkcije, ki smo jih bili vajeni s predhodnika in nekaj novih. ''Smart Pause'' tako ustavi video, ki ga ravno gledate, če vaše oči odtavajo stran od zaslona. ''Smart Scroll'' pa je tisto, kar smo vsi pričakovali – omogoča premikanje zaslona gor in dol ob istočasnem rahlem nagibu telefona in opazovanju zaslona. ''Air View'' vaš prst spremeni v S Pen pisalo, Tako lahko pošto, fotografije in videe sedaj pregledujete preprosto tako, da s prstom ''lebdite'' nad ustrezno funkcijo. Strastni igralci iger pa se bodo zagotovo razveselili funkcije ''Group Play'', ki omogoča povezavo telefonov S4 (seveda morajo biti zelo blizu) za deljenje glasbe ali igranje iger, seveda.   

Cena novega telefona še ni znana, bo pa na voljo konec aprila. Stronja zmogljivost in funkcije pa napovedujejo zares težko delo za tekmece v prihodnosti.