Zanimivosti

Jezus naj bi spreminjal svojo podobo

J.P.
15. 3. 2013, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prevedli 1.200 let staro egipčansko besedilo, ki določene svetopisemske dogodke prikaže drugače.

Wikipedia
Sveti Ciril Jeruzalemski

Besedilo med drugim pripoveduje o Ponciju Pilatu – sodniku, ki je odobril Jezusovo križanje. Na skupni večerji pred zaključnim dogodkom Poncij Jezusu ponudi svojega sina, da bi bil križan namesto njega. Tako je bila Jezusova zadnja večerja v resnici s Pilatom in ne z njegovimi apostoli. Avtor je tako Jezusovo večerjo z apostoli in njegovo aretacijo iz četrtka prestavil na torek.

Roelof van den Broek z nizozemske Univerze v Utrechtu dodaja, da je Pilat v koptskih in etiopskih cerkvah smatran za svetnika. Nadalje je v zvezi z Judeževim poljubom Jezus prikazan kot zmožen spreminjanja svoje podobe, saj bi naj ga vsakdo videl drugače.

Besedilo je napisano v imenu Svetega Cirila Jeruzalemskega, ki je živel v četrtem stoletju, a van den Broek pravi, da ne gre nujno zanj. Nadaljuje, da odkritje teksta še ne pomeni, da so se ti dogodki dejansko zgodili.

Besedilo je bilo najprej shranjeno v samostanu Sv. Mihaela v Egiptu, ponovno pa je bilo odkrito spomladi 1910.  Decembra 1911 ga je kupil ameriški finančnik J.P. Morgan. Danes je razstavljen v Morgan Library and Museum v New Yorku.