Zanimivosti

Androidne tablice postajajo zelo priljubljene

STA / S.R.
13. 3. 2013, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tablični računalniki manjših dimenzij postajajo vse bolj priljubljeni med uporabniki, pri tem pa cenejše naprave z operacijskim sistemom Android po tržnem deležu vse bolj dohitevajo.

Reuters
Googlov Nexus 7

Pri polovici tablic, prodanih v tem četrtletju, je zaslon meril manj kot osem palcev (20 centimetrov), kupci pa vse bolj ugotavljajo, da so manjše tablice pogosto bolj primerne za vsakodnevno rabo, menijo pri analitskih hiši IDC.

IDC je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pred kratkim spremenil svojo napoved za svetovni trg tabličnih računalnikov. Tako naj bi letos prodaja dosegla kar 190 milijonov tablic, do leta 2017 pa naj bi jih bilo na leto prodanih že 350 milijonov.

Skupaj z vzponom cenejših tablic pa naj bi na tržnem deležu pridobil tudi Googlov operacijski sistem Android. Tržni delež slednjega naj bi po napovedih IDC letos zrasel na 48,8 odstotka, medtem ko naj bi delež Applovi ipadov, ki se ponašajo s približno 10-palčnim (26-centimetrskim) zaslonom, upadel za pet odstotnih točk na 46 odstotkov.

Tablice z Microsoftovimi operacijskimi sistemi Windows naj bi med tem zabeležile le počasno rast - z enoodstotnega tržnega deleža naj bi do leta 2017 narasla le na 7,4 odstotka, menijo analitiki. Ti so skeptični tudi do Microsoftove odločitve, da prodaja dva različici operacijska sistema za tablice, Windows 8 in Windows RT.

Slednja je namenjena napravam s procesorjem ARM, vendar pa po besedah vodje oddelka za tablice pri IDC Toma Mainellija kupci niso ravno navdušeni nad nizkocenovno idejo, ki stoji za Windows RT. "Dolgoročno bi bilo za Microsoft in njihove partnerje verjetno bolje, če bi se osredotočili na Windows 8 in ga izboljšali."

Vse večja popularnost cenejših tablic vpliva tudi na prodajo bralnikov elektronskih knjig, kot je na primer Amazonov kindle. Analitiki namreč menijo, da bo rast bralnikov v naslednjih dveh letih zanemarljiva, na dolgi rok pa naj bi prodaja močno upadla.