Zanimivosti

Kurentovanje bo prebudilo prepletenost pustnih tradicij

STA / A.M.
16. 1. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največji mednarodni pustni festival v Srednji Evropi, kjer se bodo kurentom pridružile številne pustne in obredne maske z vsega sveta, bo letos s prireditvijo Mestni pustni korzo obeležil 140. obletnico prve pustne povorke na Ptuju.

Tradicionalno kurentovanje na Ptuju bo letos med 3. in 12. februarjem potekalo pod sloganom Prebudi mistično v sebi.
53. Mednarodni KarnevalFest, ki bo potekal na pustno nedeljo, 10. februarja, velja za največjo pustno-karnevalsko prireditev v Sloveniji in širši regiji. Na njej letos pričakujejo okoli 4000 tradicionalnih pustnih likov.

Že 53. Kurentovanje je na Ptuju predstavil Konzorcij Kurent, ki deluje kot javno-zasebno partnerstvo Mestne občine Ptuj, Perutnine Ptuj in podjetja Sava Turizem in katerega poslanstvo je utrjevanje bogate etnološke dediščine pustnih likov s Ptuja in okolice.

Letošnje 53. Kurentovanje bo po besedah župana Mestne občine Ptuj Štefana Čelana, prebudilo mistično prepletenost pustnih tradicij s tokom letnih časov in posebno pozornost namenilo prenosu dediščine na mlade.

Kar pet dni bodo tako osnovnošolski otroci predstavljali svoje interpretacije devetih tradicionalnih etnografskih likov s Ptujskega polja, v starem mestnem jedru pa bodo nastopile mlade rock skupine iz Slovenije in Hrvaške. Posebnost letošnjega kurentovanja bo Mestni pustni korzo, ki bo na pustno soboto obeležil 140. obletnico prve organizirane povorke po ptujskih trgih, so po današnji predstavitvi sporočili organizatorji.

Ena izmed osrednjih prireditev bo EtnoFest otvoritvena povorka, ki bo 3. februarja. Na njej bodo nastopili avtohtoni pustni liki, predstavili pa bodo obrede s ptujskega območja, Slovenije in tujine. Na tradicionalno dobro obiskani otvoritveni slovesnosti bo župan Ptuja predal oblast Princu karnevala Miroslavu Slodnjaku, Vitezu Dornavskemu, ki bo mestu vladal v času kurentovanja.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex tempore Karneval 2013, strokovnjaki in raziskovalci pa bodo o kulturni dediščini s poudarkom na pustnih šegah razpravljali 5. februarja na strokovnem simpoziju.

Na skupno več kot 100 prireditvah javnega pomena organizatorji Kurentovanja 2013 pričakujejo kar 15.000 udeležencev iz 15 držav in vsaj 150.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.