Zanimivosti

V roku 25 let bo prišlo do orjaške katastrofe

U.K.
14. 1. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študija seizmologov pravi, da naj bi v naslednjih 25 letih prišlo do velikega potresa na zloglasni prelomnici San Andreas, ki naj bi imel celo globalne posledice.

Na inštitutu Caltech so izračunali, da obstaja kar 99 odstotkov možnosti za super-potres, in celo za mega-potres, na prelomnici, ki velja za eno najbolj potresno ogroženih predelov na svetu.

V študiji so znanstveniki zapisali, da bi lahko prišlo pravzaprav za dva istočasna potresa, v San Franciscu in Južni Kaliforniji. Posledice potresa bi tako bile katastrofalne in bi lahko imele vpliv tudi izven ZDA.

Vendar pa po drugi strani malo seizmologov verjame, da bi res lahko prišlo do tako imenovanega mega-potresa (stopnja 10,5). Eden najhujših potresov, ki se je zgodil leta 2011 na Japonskem, je imel stopnjo 9,0 in čeprav je bil katastrofalen,  ni presegel stopnje 10. In tako seizmologi ne verjamejo, da bi res lahko prišlo do mega-potresa, ki bi imel globalne posledice, a potres, ki bi bil tako močan kot je bil na Japonskem, bi na prelomnici povzročil orjaško škodo, ter ogromno smrtnih žrtev.