Zanimivosti

Vinska kraljica Slovenije 2013 je ... Neža Pavlič

12. 1. 2013, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Radencih je kot 17. Vinska kraljica Slovenije za leto 2013 prisegla Neža Pavlič iz Slovenskih Konjic. Novo vinsko kraljica sta okronala Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma in Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje.

Vinska kraljica Slovenije skrbi za promocijo slovenskih vin, vinogradništva in slovenske vinorodne dežele. V domovini in svetu predstavlja slovenski turizem in kulturno dediščino ter širi kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja vina. Naziv Vinska kraljica Slovenije lahko pridobijo dekleta med 18-im in 25-im letom starosti, slovenske državljanke samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, o slovenskem vinogradništvu, znanje vsaj enega svetovnega jezika in vozniški izpit. Vinsko kraljico Slovenije vsako leto izbere posebna komisija na osnovi javnega natečaja.

Vinska kraljica Slovenije, Neža Pavlič, bo v letošnjem letu združevala predvsem slovenske vinorodne dežele. V svoji prisegi in nagovoru je obljubila, da bo predano predstavljala in zastopala Slovenijo kot vinorodno deželo z izjemno kulturno dediščino, širila kulturo pitja ter ozaveščala mlade o posebnem odnosu do vina. 25-letno Nežo Pavlič iz Slovenskih Konjic je v novembru 2012 izbrala posebna komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov stroke in pokroviteljev. Na razpis za Vinsko kraljico se je prijavilo pet kandidatk iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.

Vinska kraljica 2012 Martina Baškovič se je ob slovesu od vinske krone ozrla v preteklo leto, ko je širila vinsko kulturo na več kot 100-ih dogodkih, povezanih z vinarstvom in vinogradništvom.

Na slovesni prireditvi je vse zbrane nagovoril predsednik uprave Pomurskega sejma - nosilca projekta vinske kraljice, Janez Erjavec. Povdaril je, da je Vinska kraljica institucija, ki jo gradijo vinogradniki in vinarji, v katero jih povezuje Pomurski sejem. Vinska kraljica Slovenije v svojem enoletnem mandatu vsekakor zastopa to institucijo tako, da skrbi za dvig vinske kulture, promovira Slovenijo kot zanimivo vinsko in turistično destinacijo, širi to poslanstvo na različnih dogodkih, s tem pa dviguje prepoznavnost vseh sodelujočih. Pomen tega projekta je izrazil tudi minister za kmetijsko in okolje, Franc Bogovič, ki je skupaj z Janezom Erjavcem okronal novo vinsko kraljico Nežo Pavlič.