Zanimivosti

Dekleta, ki ne nosijo modrcev

U.K.
12. 1. 2013, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Konec šestdesetih naj bi dekleta v protest zažigala modrce in s tem protestirale proti neenakopravnosti med spoloma. Danes so časi precej drugačni. Dekleta se znebijo modrcev zaradi slave, ne enakopravnosti.

Prav gotovo je zelo malo moških, ki imajo kaj proti, če seksi dekleta ne nosijo modrca. Dokaz za to je tudi neskončno število tovrstnih amaterskih fotografij, ki jih punce objavljajo preko družbenih omrežij. Nekaj najbolj seksi, si jih lahko ogledate tudi v priloženi galeriji.

Vendar pa je potrebno v osnovi omeniti, da je zažiganje modrcev pravzaprav mit. Leta 1968 so feministke v zaboj za smeti vrgle metlo, moderc in steznik ter jih hotele zažgati, vendar jim je policija to preprečila.

»Če bi nas začeli klicati 'girdle burners' bi na našo stran stopile vse ženske v državi,« je dejala Carol Hanisch, ena od organizatork protestov leta 1968.

Protestnice so takrat 'napadle' lepotno tekmovanje Miss America, saj je predstavljalo zgrešen ideal lepe, podrejen in neizobražene ženske. Vendar jih je policija dokaj hitro odstranila.

»Današnja dekleta so vstopila skozi vrata, ki jih je odprla naša generacija, vendar lastnega položaja ne razumejo nič bolje, kot ženske pred našimi protesti. Mislim, da bi potrebovale nov protest,« je dejala Carol Hanish in s tem povedala, da z rezultati ženske emancipacije še zdaleč ni zadovoljna.