Zanimivosti

Huawei z velikanoma nad tekmece

STA / S.R.
8. 1. 2013, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajski tehnološki velikan Huawei je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavil dva mobilna telefona višjega razreda, Ascend D2 in Ascend Mate.

Slednji se ponaša s kar 6,1-palčnim (15-centimetrskim) zaslonom, s čimer se postavlja ob bok mobilniku Galaxy Note južnokorejskega tekmeca Samsunga, ki meri 5,5 palca.

Ascend Mate poganja štirijedrni HiSilicon procesor s taktom 1.5 Ghz, v drobovju pa med drugim skriva še kamero z osmimi megapiksli in dva gigabajta pomnilnika RAM, vse skupaj pa napaja baterija z zmogljivostjo 4050 miliamperskih ur.

Nekoliko manjši Ascend D2 s petpalčnim (12,7-centimetrskim) zaslonom prav tako vsebuje štirijedrni procesor, a se ponaša z zmogljivejšo kamero s trinajstimi megapiksli, baterija pa je nekoliko šibkejša (3000 mAh). Na obeh mobilnikih teče operacijski sistem Android.

Glede na nasičenost trga naprav pa sta oba mobilnika pred zahtevnim podvigom - na zahodnem trgu se bosta soočila s konkurenčnimi izdelki Samsunga, Applea in Nokie, pa tudi z odporom ameriškega trga v povezavi z namigovanji o povezanosti s kitajsko vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Huawei, ki je v preteklosti veljal za proizvajalca nizkocenovnih mobilnikov, je zaenkrat napovedal prodajo omenjenih mobilnikov le na azijskih trgih.