Zanimivosti

Skrivnostna eksplozija v vesolju

S.R.
16. 2. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Moški v Sacramentu v Kaliforniji je med opazovanjem neba s teleskopom po naključju ujel nenavadno svetlobo. Na prvi pogled je bilo vse skupaj videti kot nekakšna eksplozija.

Na srečo je vse skupaj uspel posneti s pametnim telefonom. Posnetek je poslal na TV postajo CBS13, ki je video hitro pokazala strokovnjakom, da bi skupaj odkrili, zakaj gre.

Zgodba se je začela v začetku tega tedna, ko je voditelj jutranje oddaje ''Good Day Sacramento'' Cody Stark na Facebooku dobil sporočilo ''posnel sem nekaj, česar še nihče ni videl. S teleskopom sem posnel  eksplozijo v vesolju. Želite videti video''? Cody je seveda takoj ugriznil v vabo.

Video, ki je bil posnet z iPhonom skozi okular teleskopa, zato so ga morali kar precej povečati. Video je 20. decembra okoli petih popoldne posnel Elijah Prychodzko, ki je za postajo povedal, da je okoli svetlobe videl krožiti še en objekt, ter da česa takega še ni videl nikdar v življenju.

Seveda je hitro izvlekel telefon in začel snemati, ker pa se mu je vse skupaj zdelo tako čudno, je vmes poklical še nečaka, nato pa nadaljeval s snemanjem. Na videu je nato slišati Elijaha, ki ga preseneti eksplozija neznanega objekta. Ker ne Cody ne Elijah nista imela najmanjšega pojma o tem, kaj sta videla, se je Cody za pomoč obrnil k dr. Stephenu P. Maranu, ki je napisal knjigo ''Astrologija za bedake''. Dr. Maran domnevne eksplozije sicer ni prepoznal in izjavil, da po njegovem mnenju ''ne gre za astronomski pojav''.

Karkoli je Elijah že posnel pa je pravzaprav velika sreča, da je posnetek sploh kdorkoli videl, saj ga je Elijah sprva nameraval prodati na Craigslistu, kjer je dobil že nekaj dobrih ponudb. No, sedaj je zelo vesel, da ga ni prodal. Postaja CBS je za mnenje sicer vprašala tudi strokovnjaka iz Vatikana, ki ga ''eksplozija'' spominja na nekakšen svetlobni odsev, kaj več pa tudi on ni vedel povedati. In do danes še nimamo odgovora, kaj je razlog za eksplozijo.